Археолози разкриха тракийско светилище и късноатнична крепост в "Града на слънцето"

  • 18 септември 2017 14:29

  • 6413
  • 1
Археолози разкриха тракийско светилище и късноатнична крепост в "Града на слънцето"
© Булфото (архив)

През този археологически сезон в местността "Хасара" до село Ангел войвода в община Минерални бани бяха разкрити 7 подобекта в разположеното на 8 декара площ тракийско светилище и късноантична крепост. Това съобщи ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт и музей на БАН.

Мястото е станало известно като "Градът на слънцето".

Министерството на културата вече е дало статут на обекта от национално значение след заключението на междуведомствена комисия. По негови думи на базата на сегашните разкрития община Минерални бани може да пристъпи към създаване на проект за цялостна реставрация, консервация и социализация, заради сериозността на находките.

Най-атрактивен и за специалисти и за посетители, е големият комплекс от скални ниши на източния склон. Там са открити 17 изсечени в отвесните скали дупки, които са най-дълбоките в целия хасковски регион, посочи Димитров. Второ откритие е изключително добре запазената крепостна стена от северната страна, която е с височина два метра и може да бъде реставрирана, добави той. Археологът определи скалната гробница на самия връх на светилището като точен аналог на Татул. Под нея се намира раннохристиянска църква, която е проучена напълно. В източната й страна пред апсидата са открити два раннохристиянски гроба, разказа специалистът. Те представлявали сакофагоподобни изсечени в скалите ложета, покрити с каменни плочи, в които най-вероятно били положени телата на първосвещениците в храма. На югоизточния ъгъл на комплекса е имало скален проход, който траките са използвали, за да се изкачват и стигнат до култовото място. В късното античност, четвърти - пети век, върху него е била изградена кула, добави Димитров.

Засега пълна загадка е разкритата голяма шарапана. Хипотезата, че каменния съд е служел за мачкане на грозде, трудно би могла да бъде оправдана и по негови думи и функцията й засега остава неизяснена. Други разкрити и проучени подобекти в комплекса са цистерната на крепостта и малко храмче от късноримската епоха, в което вероятно са се изпълнявали последните езически култове преди идването на християнството. Аналогиите на тази сграда с храма на тракийския конник на южния склон на Перперикон като размери, градеж и позиция са почти перфектни, подчерта археологът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
градът на кинтите

2017.09.18 | 18:26

1
милионери станаха хората

Добави коментар

Водещи новини