Тилърсън: САЩ очакват от Пхенян сигнал за готовност за водене на преговори

  • 17 септември 2017 21:30

  • 3546
  • 7
Тилърсън: САЩ очакват от Пхенян сигнал за готовност за водене на преговори
© Getty Images/Guliver

Правителството на САЩ очаква от Северна Корея сигнал за готовност за водене на конструктивни преговори. Това заяви днес държавният секретар Рекс Тилърсън пред телевизия Си Би Ес, предаде ТАСС.

"Очаквам кога режимът в Северна Корея ще даде някакви сигнали за готовност да води конструктивни и продуктивни преговори. Няколко пъти се опитахме да им съобщим, че сме готови да преговаряме, когато те бъдат готови, но те отговориха с още повече ракетни и ядрени изпитания", каза топ дипломатът.

Готовността на Пхенян за водене на преговори ще се изрази с прекратяване на тези изпитания, на провокационните действия, с намаляване на степента на заплаха, както и на нивото на реториката, допълни той.

По думите му военният вариант за решаване на ситуацията около ядрената и ракетна програма на КНДР ще остане единственият, ако дипломатическите усилия претърпят неуспех.

Съветът за сигурност на ООН с резолюцията си наложи най-строгите в историята санкции, които бяха разработени с цел да върнат Северна Корея към преговорите, към конструктивен и продуктивен диалог. Ако дипломатическите ни усилия претърпят неуспех, военният ни вариант остава единствен, заяви Тилърсън.

Държавният секретар съобщи също, че Вашингтон обмисля закриване на американското посолство в Хавана след неизяснените случаи на увредено здраве на американски дипломати, допълва Асошиейтед прес.

За най-малко 21 американски дипломати бе медицински потвърдено, че са пострадали в Хавана. Държавният департамент предпочита да говори за "инциденти", причините и виновниците за които не са изяснени.

Тилърсън допълни, че САЩ могат да останат в Парижкото споразумение за борба с климатичните промени при правилните условия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3546 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
русофил - парцал

2017.09.22 | 09:02

7
какви преговори бе . бой по гадните комунистически говеда и техните болшевишки поддръжници
русофил - парцал

2017.09.22 | 09:02

6
мaйкa ви дa eбa комунистическа
Крум Усаински-Крупник

2017.09.18 | 19:53

4
Цървули!!!Ние,прогресивната младеж и всички демократични и миролюбиво настроени хора,искаме от САЩ,да нанесат термоядрен удар срещу Северна Корея!!!Само и единствено по този начин,ще бъде гарантиран мирът на Земята!!!Ура другарки и другари,олигофрени червени!!!

2017.09.19 | 06:47

5
Дааа, ти наистина си луд!
шибаните соросоидни тролове

2017.09.18 | 19:53

3
се еват за няколко долара или една доза ,наркоманите долни.

2017.09.18 | 19:52

2
про западното ролче се е върнало от гей парада в Сърбия
FM

2017.09.18 | 07:28

1
Лисицата чака, какво ще каже кокошката. Защо ли.

Добави коментар

Водещи новини