Караниколов: Интересът на държавата няма да бъде ощетен заради договорите с "Емко"

  • 15 септември 2017 18:41

  • 2009
  • 5
Караниколов: Интересът на държавата няма да бъде ощетен заради договорите с "Емко"
© Булфото (архив)

За да изпълни вече възложени и задвижени поръчки от военния завод "Емко", който е с отнет лиценз за внос и износ, държавната фирма за външна търговия със специални стоки "Кинтекс" ги е прехвърлила на ВМЗ-Сопот.

Това обясни на брифинг министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в, цитиран от БТА. Той подчерта, че държавата ще си получи парите като производител по тези поръчки, а "Кинтекс" ще си получи парите като посредник. "Държавата ще вземе даже по-големи дивиденти", добави министърът. Караниколов уточни, че прехвърлянето на договорите се наложило, тъй като анализът на "Кинтекс" показал, че заради отнетия лиценз за внос и износ на "Емко" имало опасност от неизпълнение на три договора, а неустойките, които би платил държавният посредник на външните клиенти, са много по-големи, отколкото по договор дължи страната производител "Емко". По думите на министъра прехвърлянето на поръчките не означава плащане на неустойки.

По повод на отнетия лиценз на военния завод "Емко" икономическият министър разясни, че преди около две седмици от завода са изпратили писмо с приложени три констативни протокола от служба "КОС". В два от тях било констатирано, че са отстрани нередностите, но в третия все още имало предписания за отстраняване на нередностите в срок до месец. Караниколов добави, че имало констатирани нередности и от Пожарна безопасност, а от там нямало информация дали тези нередности са отстранени.

"Когато бъдат отстранени нередностите във военния завод "Емко", лицензът на завода ще бъде подновен веднага", заяви Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в. Министърът добави, че в понеделник Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще разгледа като извънредна точка този въпрос. "Това не е мое решение, това е решение и на съпредседателя г-н Каракачанов, тъй като има твърдение, че сме правили тези съвети в негово отсъствие. Министър Каракачанов е присъствал на тези заседания, включително и на това, на което беше спрян лицензът на "Емко". В случаите, когато той не е присъствал, е изпращал негови представители", каза икономическият министър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2009 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Манол

2017.09.18 | 10:46

4
Негодник, сега пее друга песен, защото той, като изпълнител на командите на Пеевски, разбра, че не могат да откраднат бизнеса на "Емко". Трябва да му се потърси отговорност и да подаде оставка. Ние няма да забравим и ще напомняме на самозабравилите се управляващи.
аз

2017.09.18 | 10:50

5
Маноле, какво щеше да кажеш, ако откритите нарушения бяха довели до авария?! Лесно е да обобщиш. че всяко действие на държавата е вредно за "добрите" собственици! Но наистина ли тези собственици, допуснали нарушения, са добри?!
охо

2017.09.15 | 23:06

1
Еййй, направи ли се нещо в полза на държавата, веднага пискате.... искате само да крадете.... ама всяко нещо има край!
Още Една Гадна Мутра От ГЕРБ

2017.09.18 | 10:46

3
Още Една Гадна Мутра От ГЕРБ
dedoto

2017.09.18 | 10:46

2
Значи интересите на тримата шишковци са защитени, щото в последните години те са държавата! А това поредно недоразумение министъра просто не си струва да го коментира човек!

Добави коментар

Водещи новини