Четири деца, заболели от хепатит А, са хоспитализирани в Луковит само за седмица

  • 15 септември 2017 14:42

  • 5722
  • 0
Четири деца, заболели от хепатит А, са хоспитализирани в Луковит само за седмица
©

В Луковит в момента има четири случая на болни от хепатит А, настанени са в ловешката болница. Това е установил областният управител на Ловеч Георги Терзийски, който е бил на посещение в луковитския квартал "Изток", заедно с директора на РЗИ д-р Ивелина Русева, кмета на общината Иван Грънчаров и директора на ВиК - Ловеч Данаил Събевски, съобщават от областната администрация.

Към момента по информация от експертите от РЗИ - Ловеч, заболелите са четири деца и те са в болница, а всички, които са били хоспитализирани, са изписани здрави, така че няма някаква извънредна ситуация и няма основание за притеснение, е заявил Терзийски.

Директорът на РЗИ е посочила, че са предприети всички противоепидемични мерки по отношение на заразните огнища, контактните лица, детските и учебни заведения, обектите с обществено значение, подлежащи на контрол от инспекцията. По думите й от 10 май до 13 септември са регистрирани 124 случая на заболели от хепатит А, като почти всички са от ромския квартал "Изток".

Според Събевски направени са всички изследвания на водата и те отговарят на изискванията. Общопрактикуващите лекари от Луковит обхващат с ваксина срещу Хепатит А лица, които не са контактували с болни. До този момент са обхванати над 100 човека. Направени са предписания на детски и учебни заведения, обектите с обществено значение, подлежащи на контрол от РЗИ, е пояснила д-р Русева.

От РЗИ са изготвили здравно-образователни материали относно начините на заразяване и мерките за предпазване от болестта, които са разпространени сред населението в квартала и са поставени на всички обществени места.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5722 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини