Шведското правителство оцеля

  • 15 септември 2017 13:09

  • 947
  • 0
Шведското правителство оцеля
© gettyimages (архив)

Шведският парламент не подкрепи днес вот на недоверие срещу премиера Стефан Льовен във връзка със скандала около недостатъчно добре пазените секретни данни на Националната транспортна агенция. 136 депутати гласуваха "против", 43 - "за", 155 се въздържаха, съобщи ТАСС.

Вотът бе внесен в сряда от популистката партия "Шведски демократи", поискала да бъде пратено "в оставка правителството, което не се отнася сериозно към проблема със сигурността". По време на дебатите обаче социалдемократите с мнозинство в парламента заявиха, че "Шведски демократи" "просто се занимава с политически игри", а Умерената коалиционна партия поиска пълно разследване на фактите, свързани със скандала.

През 2015 г. Транспортната агенция на Швеция подписа договор за обслужване на своята компютърна система с компанията IВМ. Според шведски медии фирмата използвала услугите на техници в Чехия и Сърбия, непроверени от шведската полиция по сигурността СЕПО. Така служители на Ай Би Ем получили достъп до база данни за транспорта в кралството, включително за полицейските и военните превозни средства, също и за шофьорските книжки на жителите на Швеция с номерата и снимките им.

Във връзка със скандала тази година подадоха оставки ред висши служители в Швеция, включително министрите за инфраструктурата и на вътрешните работи. Разследване, водено от Транспортната агенция и СЕПО, установи, че секретните данни не са попаднали у недоброжелатели.

Последвайте канала на

БТА
947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини