Ердоган се срещна с емира на Катар

  • 15 септември 2017 08:21

  • 2419
  • 0
Ердоган се срещна с емира на Катар
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва се срещна в Анкара с емира на Катар, предаде Франс прес.

Ердоган е посрещнал шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в президентския дворец в Анкара, уточни турското президентство в сайта си. Това е първата визита в чужбина на емира на Катар откакто между неговата страна и съседите й в Залива избухна спор, в който Турция енергично защитава Катар.

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха отношенията си с Катар и му наложиха икономически санкции като прекъсване на връзките по море, суша и въздух по обвинение, че Доха подкрепя радикални ислямистки групировки. Катар отхвърля обвинението.

Турция има военна база в Катар и след избухването на кризата разположи там войници и военна техника в знак на подкрепа. Сред исканията на Саудитска Арабия и съюзниците й е затварянето на тази турска база. Турция поддържа привилегировани отношения с Катар, но също така се стреми да е в добри отношения със Саудитска Арабия и се опитва да посредничи между двата лагера.

Президентът Ердоган направи обиколка в Залива в края на юли в опит да успокои напрежението между Катар и съседите му. Във вторник в Анкара бе на посещение и катарският външен министър. Освен това премиерът на Кувейт, който се наложи като главен посредник в кризата в Залива, днес се срещна с Турция с премиера Бинали Йълдъръм, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини