Турски медии: Израел и иракските кюрди сключиха сделка

  • 14 септември 2017 15:31

  • 4838
  • 1
Турски медии: Израел и иракските кюрди сключиха сделка
© getty

Израел смята да изпрати около 20 000 свои граждани от кюрдски произход в Иракски Кюрдистан, пише турският в. Йени Шафак.

По данни на изданието правителството на еврейската държава начело с Бенямин Нетаняху е сключило споразумение с ръководителя на автономната област Масуд Барзани. Според уговорката след референдума за независимост, обявен за 25 септември, Тел Авив ще прати своите граждани в частта на близкоизточната страна, която граничи със Сирия и Турция. Гражданите на Израел ще участват в създаването на нова държава в Близкия изток, допълни  Йени Шафак.

Друга медия от Анкара - "Монитор", цитирана от нюзру, припомня, че Нетаняху е сред малкото политици, които подкрепиха допитването в автономния район. Израелският министър-председател обаче заяви, че неговата държава ще продължава да смята Кюрдската работническа партия (ПКК) за терористична организация.

В Израел живеят около 100 000 кюрдски евреи. По-голямата част от тях са потомци на евакуирани от Ирак през 1951 и 1952 г. изповядващи юдазима представители на ираноезичната общност.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4838 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.26 | 13:07

1
'Айде-е-е, още не е създадена държава Кюрдистан и вече се мисли за вкарването на циониски вирус.

Добави коментар

Водещи новини