От догодина без отстъпки при подаване онлайн на данъчна декларация

  • 14 септември 2017 15:22

  • 1983
  • 0
От догодина без отстъпки при подаване онлайн на данъчна декларация
© Булфото (архив)

Без данъчни отстъпки при подаване на декларация по интернет от догодина. Това е една от промените, в проектопакета от данъчни закони за догодина, подготвен от финансовото министерство, информира бТВ.

До сега онези, които не се редяха на опашки в офисите на данъчните, за да внесат документите си ползваха 5 процента отстъпка от това, което имат да доплащат. От догодина тази възможност отпада.

Самоосигуряващите се вече ще подават декларация само по електронен път. Останалите могат да избират между хартиената декларация и електронната.

Предвижда се още в декларацията да може да се обявяват придобити необлагаеми доходи, наследство или дарения. Така при проверки и ревизии на имотното състояние и съпоставка на доходите ще е ясно откъде даден човек се е сдобил с четириетажна къща, например, при заплата, която не би му позволила да я купи.

Заради зачестилите случаи на разпространение на цигари и тютюн без бандерол чрез куриерски или пощенски пратки, в Закона за акцизите се въвежда задължение пощенските оператори да изискват декларации, че стоките са с платени данъци.

Глобите ще се налагат на изпращача или получателя, а не куриерските фирми. Освен това митничарите вече ще имат право да изискват лична карта на онзи, който получава или изпраща пакета.

Онези които пренасят през граница акцизни стоки с бандерол, най-често алкохол, но без нужните документи за износ ще бъдат глобявани от 1000 до 4000 лева, като за фирми търговци санкцията ще е от 2000 до 6000 лева. В момента митничарите засичат масово износ на алкохол без нужните документи за Гърция, например.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини