Колко средно струва ученикът на семейния бюджет?

  • 14 септември 2017 09:17

  • 5738
  • 0
Колко средно струва ученикът на семейния бюджет?
© Pixabay

Първият учебен ден наближава, а с него разходите за българските домакинства се увеличават. Именно ученическите пособия наброяват голяма част от семейния бюджет около 15 септември.

За учениците до VII клас необходимият набор от учебници е безплатен, като се предоставя от учебните заведения. А по книжарниците коплект пособия със средно качество за първолаци струва средно 50 лева.

За гимназисти необходимите учебници пък могат да се открият на старо на по-ниски цени, което спестява на родителите половината от сумата, която биха дали за нови учебници.

Тук обаче съществува вариантът комплектите да не са в много добро състояние, сочи проверка на Dariknews.
Най-голям удар по доходите на родители оказват осмокласниците. За тази учебна година влизат новите програми за обучение, което е свързано и с нови учебници. А комплектът струва 200 лв.

Новата програма обаче създава неудобство за родителите, тъй като вариантът с учебници втора ръка отпада и трябва да се закупят чисто нови пособия.

Според Кремена Николова, която е майка на бъдещ осмокласник, родителите трябва да отделят допълнително средства от бюджета си за закупуването на помагала и други тетрадки, ако има такива изисквания от учителите.

Още един разход са и парите за облекло, екипи и маратонки, които могат да достигнат около 200 лева.

Някои училища имат и задължителни униформи, които могат да струват 100 лв.

„Сигурно ще има семейства, които ще бъдат доста затруднени, защото всичко това ще надхвърли една минимална заплата“, смята още Кремена Николова.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
5738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини