ГЕРБ: Знанието е това, пред което българинът винаги се е прекланял

  • 14 септември 2017 09:11

  • 1470
  • 2
ГЕРБ:  Знанието е това, пред което българинът винаги се е прекланял
© Булфото (архив)

 „От нея съм научил повече, отколкото от всеки друг учител. Ако не беше тя, сигурно щях да свърша в затвора.“
Това казва Стив Джобс за учителката си в четвърти клас Аймоджийн Хил. Сигурно някои от вас, уважаеми колеги, се питат защо цитирам чужди успешни примери… Толкова ли си нямаме наши, та и за 15 септември да не ги споменем?! Нали знаете в училище стените и витрините, на които са окачени снимки, грамоти и спомени за най-най-видните ученици? Това са само част от успешните ни примери! Във всяко българско училище! От всяко време!", каза в декларация от трибуната на парламента Милена Дамянова, депутат от ПГ на ГЕРБ.

"Всеки един от нас има своите учители, които са го „научили повече от всеки друг”. Всеки от нас избира или познава тези специални хора, на които да повери своите деца, племенници, внуци. В парламентарната зала, сред нас, има такива преподаватели, които са дали на своите ученици „повече от всеки друг”.
В образованието голямата цел са действията. Затова ГЕРБ обещахме и изпълняваме управленския си ангажимент – образованието да бъде приоритет в нашата политика.  Няма да се впускам в подробности какво и колко е свършено, но ще спомена само за: повишението на учителските заплати с 15 на сто към момента,  ангажимента на правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и ГЕРБ да няма деца, които да не са в класните стаи; възможността на учителите да работят без бюрократични спънки по пътя им, за родителите, които да са убедени, че училището е и тяхно. Знаем, че за децата и учениците на 21 век  светът е просто на един „клик”, но училището е мястото, в което се учат на приятелство, уважение, доверие ...
Колеги, декларацията на ГЕРБ от трибуната на Народното събрание е за преклонението, вярата и надеждата.
Ние сме народ, който не просто отбелязва 15 септември като начало на учебната година. Ние сме народ, който празнува този ден. Защото знанието е това, пред което българинът винаги се е прекланял, и е вярвал, и се е надявал, че ще му донесе просперитет. Знанието е това, което векове наред е в основата на нашата държава и народност.
Да, ние спорим, дискутираме, гневим се, критикуваме и дори използваме темите за образованието за политически ежби. Впрочем/.../, това е и най-лошото - политическият популизъм, на който често сме свидетели по темата за образованието. За съжаление, опозицията винаги използва тази тема, за да покаже уж грижа към обществото. Но насаждането на клишета и неверни твърдения, че се закриват училища, че се създават армии от неграмотни, че учителите са изоставени да се оправят сами, че новият закон е виновен за всички стари проблеми е само жалко.
И друг път съм казвала, че ние не работим на инат. Предизвикателствата, които ни поставя днешният ден трябва да бъдат решавани с дискусии, но не с лъжи, да се обсъждат с аргументи, а не чрез волни съждения. Абсолютно безотговорно е да се говори, че днешните промени са причината за нивото на грамотност, за агресията, за отпадналите от училище. Правим промени, за да се справим с проблемите. Но правим промените и за да вървим напред.
Няма време за политиканстване в областта на образованието!  15 септември е ден, в който трябва да си припомним, че училището винаги е било нашето национално „заедно“.
Само образованите и знаещи хора могат да градят своето бъдеще и това на държавата ни.  Само образованите хора могат да превръщат мечтите в реалност, да създават, да бъдат новатори и лидери. 
Затова искаме и работим за училище, което не просто дава знания, а изгражда личности. Затова искаме и работим за учителите, които възпитават новите блестящи умове на България.
Защото, както е казал Тодор Влайков, „непросветеният народ колкото и каквито права да има, се самолишава от тях", заяви още тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1470 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ха

2017.09.16 | 20:09

2
Това е момата, която поради любопитство, бе направена зам. министър на образованието.

2017.09.16 | 20:09

1
От 10-на години се наблюдава голямо затъпяване на учениците и населението на България.

Добави коментар

Водещи новини