Бежанци продават органи, за да достигнат Европа

  • 13 септември 2017 20:40

  • 4400
  • 1
Бежанци продават органи, за да достигнат Европа
© Getty Images

Продажбата на органи на бежанци в замяна на възможност да попаднат в Европа става все по-разпространено явление в Близкия изток, предаде ТАСС, цитирайки излъчен днес репортаж на холандското предаване "Зембла".

По данни на журналистите, разговаряли с анонимен търговец на органи в Кайро, десетки хора вече са се решили на трудната стъпка, за да финансират пътуването си до Европа. Повечето от тях са отишли в Германия, но такива случаи има също в Холандия, Франция, Ирландия, Великобритания, Швеция и Норвегия.

Незаконните трансплантации се провеждат в Египет. Клиентите обикновено са богати граждани на страни от Близкия изток, а един бъбрек се продава за 20 000 евро. Толкова получава търговецът на органи, а той решава колко да даде на бежанеца за пътуването до Европа и колко да остави за себе си.

Криминоложката Фредерике Амбахтсхейр, специалист по търговията с човешки органи, заяви в интервю за предаването, че за първи път чува за подобно явление. "Ако обаче действително е вярно, това е много сериозно престъпление - контрабанда на хора с цел да бъдат получени органите им", подчерта тя.

Последвайте канала на

БТА
4400 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вашето име

2017.10.01 | 20:59

1
Смесването на расите и дисгениката в комбинация с ислям водят до получаване на малоумни отвратителни циганоживотни като на снимката, които правят държавите си непоносими кочини. Не ги искаме в Европа.

Добави коментар

Водещи новини