Румен Радев: Нямам намерение да инициирам референдум за повече президентска власт и права (обновена)

  • 13 септември 2017 18:58

  • 8010
  • 12
Румен Радев: Нямам намерение да инициирам референдум за повече президентска власт и права (обновена)
©

Престъпността в България винаги е била нагла. Не виждамереални резултати от борбата с битовата престъпност. Относно отвличанията - да те са бич, но трябва да оставим органите да си свършат работата. Темата е трудна. Коментарите трябва да се правят от специалисти. Необходимо е време, за да се постигнат конкретни резултати.

Това каза в интервю за Нова телевизия президентът Румен Радев. "За мащабите на корупцията в България може да съдим по драстичния спад на чуждестранните инвестиции. Това говори достатъчно. На КСНС ще очаквам сближаване на позициите и на управляващи и опозиция. Трябва да се предприемат всеобхватни мерки. Искам да поставя тази тема за дебат. Не трябва да правим нещо, само за да се покажем пред Европа. Трябва да се справим веднъж и завинаги с този жесток проблем. Трябва да си ясни инструментите, чрез които ще се борим с корупцията. Досега няма нито един осъден по висшите етажи на властта. Трябва детайлен анализ на тази тема. ГЕРБ залагат на превенцията, а БСП на разследването. Казал съм моето мнение по тази тема и не искам да се повтарям. Трябва да имаме ефективни присъди. Трябва да излезем над сухия текст и да си представим как ще работи антикорулционния закон. Антикорупционният орган винаги трябва да бъде на място, да събира информация и да действа безкомпромисно", категоричен беше Радев.

"Всички ние платихме цената за КТБ. Този случай трябва да се реши тук в България, а не в чужбина. За това призовах г-н Цветан Василев да се прибере в България и да даде показания. Това ще спомогне за повдигане на нашето самочувствие. Аз съм на страната на закона. За това публикувах стенограмите за КТБ. Обществените очаквания бяха разединени между съда, прокуратурата и президентската институция. Отново ще призова г-н Василев да се яви пред българския съд и да даде своите показания, както и да защити своите твърдения", каза още президентът.

"Мисля, че в документа приет от МС никъде не пише, че Русия е заплаха за България. По-скоро се твърди, че Русия е заплаха за единна Европа. Еманюел Макрон се среща няколко пъти с Владимир Путин. Ангела Меркел заяви наскоро, че не може да се мисли за сигурност на Европа без Русия. Премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия. Трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Нашите отношения с Рсуия не трябва да стават заложници на трети страни. Трябва да сложим на масата българския интерес и да заложим на икономическите си интереси. Вече има определени изказвания в посока за затопляне на отношенията между ЕС и Русия", обяви президентът.

"Много е важно Европа да има единна политика по отношение на Турция. Много е важно да се чуе и нашият глас. България и Турция са съседски държави и поддържаме много добри отношения. При един евентуален разрив на отношенията между ЕС и Турция България ще пострада първа. Точно поради причина нашият глас трябва да се чуе в единната позиция на Европа. В България не трябва да допускаме гласуването под строй, както се случи на последните избори. Уседналостта е един от начините за решаване на този проблем. Не трябва да допускаме ислямизацията на ромските гета. Не е нормално чуждите вероизповедания да се финансират отвън. Аз предложих редица законови промени, които да не допускат разсрастването на този модел. Не трябва да допускаме нашите етноси и религии да се капсулират, както и да се обръщат духовно към чужди държави. Не трябва да допускаме финансиране на вероизповеданията отвън. Това е недопустимо", категоричен беше държавният глава.

"Не съм кръстосал шпаги с военния министър. Вчера бяхме заедно. Аз държа да се спазва закона, особено що се отнася до армията. Министър Красимир Каракачанов сега навлиза в армията. Тя е силова институция и когато се използва против закона може да стане опасно. Армията може да участва в определени операции, но трябва да има законови основания за това. Аз имам много добри отношения с министъра и ще се разберем. В момента законът позволява армията да действа срещу тероризма, но не и срещу криминални престъпници", разкри Радев.

"Никога не съм коментирал темата за президентска република. Балансът на властите е много важен. Президентът може да уплътнява своята власт. Нямам намерение да инициирам референдум за повече президентска власт и права. Аз съм заявил ясно, че ще спазвам българската Конституция. Аз не повтигам темата за президентската република. Президентът представлява 7 млн. българи. Референдумът за мажоритарната система ясно показа, че има нужда от промяна на системата", заяви президентът.

"Със съпругата ми държим на мнението си един за друг. Времето ни изобщо не ни стига. Тя е човек, на което мнение винаги мога да разчитам, но крайното решение винаги взимам сам", завърши Радев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8010 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
волен сидеров ИСКАМ ДА РОДЯ ДЕТЕ ОТ БОЙКО !!!!!!!!

2017.09.17 | 11:39

11
СПОРЕД ВАС ТОВА ПРЕЗИДЕНТ ЛИ Е ИЛИ ПУДЕЛА НА КАКА СИ КУРИ ??????????????????????????
ХХХИИИИХХХХХ

2017.09.17 | 11:39

12
БОЙКО ЦИГАНИНА РОДИ ТРАВЕСТИТ ОТ ДОГАН
ХХХИИИИХХХХХ

2017.09.17 | 11:38

10
БОЙКО ЦИГАНИНА РОДИ ТРАВЕСТИТ ОТ ДОГАН
сесесере УМРЕ комунизма УМРЕ рубла УМРЕ хохохохохо

2017.09.17 | 11:37

9
Така ли ти каза , кака ти кури или генерал деси ?????????????
Българин !!!!!!!!!!!!!!!

2017.09.17 | 11:31

8
Много мръсен и продажен комунистически рубладжия е тоя боклук

2017.09.16 | 16:39

7
27 години едни и същи лъжи....

2017.09.16 | 16:39

6
Корупцията е в държавният сектор не я търсете в частният!
някой си

2017.09.16 | 16:38

5
Каракачанов каза истината за радев и неговото управление на ввс на България .От 19 самолета миг 29 летят само 4 ,от 14 су 25 от тях летят само 4 ,от 14 л39 летят само 3 машала радев машала
някой си

2017.09.16 | 16:38

3
Радев ти си в пълна международна изолация в тези сложна международна обстановка ти стоиш и гледаш безучастно от страни . Никои не те кани и никои не те посещава ти си сополанкото на Европа. И поради тази причина ти си в ущърб на България
никой си бееееее

2017.09.16 | 16:38

4
педаллллллллллллл
в

2017.09.16 | 16:38

2
Той се е събрал с баш аидуците Нинова Р.овч и цялото ръководство на милионерите от бсп да борят корупцията .То просто звучи смешно и не логично

2017.09.14 | 20:21

1
ПУ, Да не ти е УРУКИ!

Добави коментар

Водещи новини