Харесайте facebook страницата ни

Борисов недоволен от приетия в Украйна Закон за образованието, ще иска разговор с Порошенко

© Булфото (архив)

Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... към профила възложи на министрите на външните работи и на образованието и науката да проведат разговори с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.

„Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение“, коментира министър-председателят. Темата бе обсъдена на заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ... към профила . Ето и цялата стенограма:

Бойко Борисов: Каракачанов.

Красимир Каракачанов: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, искам да запозная Министерския съвет с един проблем, който възниква с българите в Украйна. Това е проблем, възникнал след гласувания Закон за образованието в украинския парламент, с който се ограничават правата на националните малцинства там, включително и на българското национално малцинство. Това е един проблем, който е поставен от евродепутатите в парламента, но един въпрос, по който България не може да бъде безучастна, тъй като ние имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на национален език, на малцинствен език, се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност. Аз мисля, че Министерският съвет трябва да се заеме с този въпрос. Знам, че Министерството на външните работи е запознато, и мисля, че госпожа Захариева може да ни каже повече по въпроса. По принцип това е ограничение. С новия закон се въвежда ограничение – малцинствените езици може да се използват само в детските градини и началното училище. Това засяга, освен българите, унгарци, поляци, румънци и т. н., тоест, това е процент от населението. Все пак, това удря и нас. В същото време Украйна получава подкрепа от българска страна. Това исках да доложа. Мисля, че ние трябва да вземем позиция, да вземем някакви мерки, за да защитим правата на нашите сънародници в Украйна, защото това не отговаря нито на европейски стандарти, нито на партньорски отношения. Това е въпросът, който исках да поставя.

Бойко Борисов: Захариева.

Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа ... към профила : Господин премиер, уважаеми колеги, да, това е въпрос, който стои на нашето внимание от няколко месеца. За съжаление, законът беше приет в този вид окончателно от украинския парламент. Подготвяме съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос. Искам да направя само няколко уточнения. Забраняват се училища, в които се преподават всичките предмети изцяло на езици, които не са… Всъщност, българското малцинство няма училище, в което изцяло всичко да се изучава на български език. Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език. Но това не означава, че не сме притеснени, защото наистина се ограничава в училищата до трети или четвърти клас, в зависимост от тяхната система, както каза и вицепремиерът Каракачанов. Още миналата седмица, в петък съм провела разговори с колегите от държавите, които най-много са засегнати, както спомена господин Каракачанов – Унгария, Румъния, Полша, Гърция. Подготвяме съвместно писмо, с което да фокусираме вниманието отново на украинските ни партньори, че не бива мерките, които предприемат, да засягат малцинствата, още повече че те са страна по тази конвенция и следим въпроса с внимание. Със сигурност реагираме и следим.

Валери Симеонов Валери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и ... към профила : От кой клас имаха право да се обучават?

Екатерина Захариева: Като чужд език се изучаваше в техните училища, но ние нямаме училище изцяло на български.

Валери Симеонов: Нали щяха да откриват сега в Одеса?

Екатерина Захариева: В Одеса паралелките са в украинско училище, но Унгария имат училища изцяло на унгарски, румънците също, поляците също.

Бойко Борисов: Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик.

Екатерина Захариева: Той е в отпуск, но сме провели разговор по телефона с него.

Бойко Борисов: Да предаде нашето притеснение. А министърът на образованието да потърси техния министър на образованието. Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение.

Красимир Каракачанов: Аз поставям въпроса, който мисля, че е важен. Между другото, действително Министерството на външните работи са запознати с въпроса и е хубаво да вземем навреме мерки. Едно от нещата, които може да се случат, е, самият украински президент да наложи вето на този закон да се коригира.

Бойко Борисов: Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко Петро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е ... към профила .

Екатерина Захариева: Ние говорихме още в петък и с госпожа Могерини, и с господин Хан, разговаряли сме с тях. Въпросът е, това е писмото, сами разбирате, че между петима министри на външните работи не се съгласува толкова лесно – сигнализираме украинците.

Красимир Каракачанов: Пет държави са.

Екатерина Захариева: Пет държави са, аз затова ги изброих тези пет държави. Имахме разговор с украинския посланик, който не беше в България, по телефона – моят заместник-министър. Имаме уверението, самите украинци изразиха, че няма да ни засегне, но все пак ние сме притеснени от съдържанието на този закон и затова предприемаме всички мерки, за да запазим правата на нашите малцинства там.

Бойко Борисов: Друго? Закривам заседанието.
 

Коментари
Коментари (22)
Коментирай
(гост)
21.09.2017 | 10:35

курва бойко пак лиже гъзъ на доган

Рейтинг:
 
1
(гост)
21.09.2017 | 10:35

курва бойко пак лиже гъзъ на доган

Рейтинг:
 
1
(гост)
21.09.2017 | 10:35

курва бойко пак лиже гъзъ на доган

Рейтинг:
 
0
БОЙКО ФЕСА ИМА СЪРБЕЖ В АНАЛА ОТ ДОГАНЯ УЙЙЙУЙЙЙ (гост)
21.09.2017 | 10:36

ИБАХА БОЙКО КУРВАТА В УСТАТА И ГО ПЪЛНИХА СЪС СПЕРМА

Рейтинг:
 
0
Тъпунгер (гост)
21.09.2017 | 10:36

Пълен смешник е Боко Тиквуна , кой го ебава тоя неандарталец ? Щял да поискал разговор ?! смотан некадърник

Рейтинг:
 
1
До фейсбук (гост)
21.09.2017 | 10:36

Не Руски лайна а руски КУР ще лапате мамито ви соросойдно!

Рейтинг:
 
0
Гост (гост)
14.09.2017 | 07:49

И във България не се изучава Турски,Цигански,Руски,Украински и др. Кво правим сега.!!! Намираме мана на друг като че ние не сме фашисти........

Рейтинг:
 
2
ПетЪр (гост)
14.09.2017 | 11:24

Покрайненците дори имената си пишат смахнато. Това не е защото искат да са различни от руските, а защото не могат да ги запомнят правилно. Сланиноядци...

Рейтинг:
 
0
Боримечката (гост)
14.09.2017 | 20:14

Тана тя каквато тана, за безкрайната подкрепа, по един украински суджук!!! Ха да ви е сладък!!!

Рейтинг:
 
1
Боримечката (гост)
14.09.2017 | 07:49

Нещастници, некадърници, ИДИОТИ!!!

Рейтинг:
 
1
в (гост)
14.09.2017 | 07:49

Той се е събрал с баш аидуците Нинова Р.овч и цялото ръководство на милионерите от бсп да борят корупцията .То просто звучи смешно и не логично.

Рейтинг:
 
4
Каро (гост)
15.09.2017 | 19:16

Украинците видяха какво става когато приютиш под крилото си хора със чуждоземска самоопределеност. Анексация и разпад.

Рейтинг:
 
2
някой си (гост)
14.09.2017 | 11:24

Някой може ли да открие разликите между генерал Борисов и пелтека радеффф който само повтаря ТРЯБВА И ЩЕ а за 8 месеца е пълна кръгла 0 с дупка

Рейтинг:
 
11
1 2
 
Добави Коментар