ЕП приветства словото на Юнкер за състоянието на ЕС

  • 13 септември 2017 16:20

  • 1474
  • 1
ЕП приветства словото на Юнкер за състоянието на ЕС
© pixabay.com

Политическите групи в Евпопейския парламент приветстваха словото на председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето за състоянието на ЕС, се посочва в съобщение на институцията.

Планове в областта на отбраната, сигурността, законната миграция, международната търговия, социалното равенство, подсилването на бюджета на ЕС и демократичното вземане на решения, бяха сред темите, засегнати от председателите на политическите групи в ЕП при тричасовия дебат. Председателят на ЕП Антонио Таяни подчерта очакванията на гражданите за повече сътрудничество между институциите на ЕС и държавите в областта на миграцията, тероризма, икономическия растеж и социалните права.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер приветства виждането на Юнкер за по-задълбочен ЕС. Той подчерта тревогите на хората за глобализацията. Трябва ни социална пазарна икономика, трябва да пазим нашите граници и да спрем незаконната миграция, коментира Вебер. Хората са потресени от събитията в Турция - Турция не може да стане пълноправен член на ЕС. Хората се страхуват, когато погледнат на изток, имаме нужда от европейски отбранителен съюз, за да защитим европейския начин на живот, добави Вебер, който се изказа против разширяването на газопровода "Северен поток".

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела предложи държавите от ЕС да се заемат с многонационалните дружества, които "мамят данъчните власти". ЕС трябва да ги задължи да платят дължимите данъци и да предприеме мерки срещу използването на младите хора. Той призова ЕК да има смелостта да отвори законни пътища за мигрантите.

От името на групата на консерваторите и реформаторите Сайед Камал заяви, че ако Европа наистина иска да защити гражданите си, тя не може да бъде протекционистка. За да може европейската икономика да процъфтява, трябва да създадем повече възможности, а не повече регулации, каза той.

Председателят на групата на либералите Ги Верхофстат заяви, че възходът на популистите е спрял в Австрия, Холандия и Франция. Той добави, че мнозинството от гражданите на ЕС искат повече европейски действия.

Патрик льо Ярик от Северната левица предложи насочването на Фонда "Юнкер" към природата и обществото. Той добави, че има нужда да се изгради един ЕС, който да съчетава социалния хуманизъм и екологичния напредък със справедлива директива за командированите работници, минимални работни заплати, социална защита, премахване на бедността и равенство между мъжете и жените.

Филип Ламбертс от "Зелените" призова за помиряване на европейските граждани със самата идея на ЕС. Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация) заяви, че ЕС не е научил нищо от заявката на Великобритания за напускане. Той критикува предложенията за задълбочаване на европейското сближаване без търсене на мнението на гражданите. Според него отношението на ЕК към Полша и Унгария напомня за бившия съветски режим.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.14 | 22:33

1
обезскосмиха му дрътия задник от лезене

Добави коментар

Водещи новини