Харесайте facebook страницата ни

Как "правилно" се смърка кокаин?

© Pixabay

В северния испански град Билбао избухна полемика около подготвени от общината указания за наркоманите как "правилно" да смъркат кокаин, предаде Франс прес.

"Стрий добре линията си", "ако наркотикът не е добре стрит, може да увредиш носните си кухини", пише на картички с размера на дебитна карта, които се раздават на потенциалните потребители в информационните центрове на общината за наркотиците и сексуалното здраве.

"Пълна глупост е да се раздава нещо като "комплект" за употреба с толкова лек и фриволен надпис", заявиха вчера в комюнике консерватори от Народната партия. Според тях има опасност инициативата да внуши, че употребата на дрога е нещо нормално.

Говорител на службата на здравеопазване на баския град обясни за АФП, че материалите са били раздавани в Билбао по време на празниците на града от 19 до 27 август, когато служителите научели, че някой използва кокаин. "Не го давахме на всеки дошъл" в центъра, добави той. Решението за раздаване на такива материали било взето след консултации с експерти по наркотиците и сексуалното здраве, уточни говорителят. Според него са били раздадени по-малко от 100 такива комплекта.

"Важното е, че тези брошури с персонализирана информация позволяват да се намалят рисковете, свързани с употребата на наркотици", заяви пред испанската информационна агенция Еуропа прес местната съветничка по въпросите на здравеопазването Йоланда Диес.

Различни испански региони, включително Мадрид и Каталуния, създадоха програми за наркозависимите, включващи доставка на нови игли. Целта е да се намали риска от заразяване с вируса на СПИН.

През 2015 г. 9,1 на сто от испанците на възраст между 15 и 64 години признават, че са използвали кокаин най-малко веднъж през живота си. Това е вторият най-висок показател в ЕС след британските региони Англия и Уелс.

Коментари
Коментари (4)
Коментирай
100 (гост)
13.09.2017 | 22:59

наркоманите на сапун !

Рейтинг:
 
3
(гост)
13.09.2017 | 22:59

ТАЗИ КАРТИЧКА СИ Я ЗАВРИ В ГЪ... ПОСЛЕ В УСТАТА

Рейтинг:
 
1
(гост)
13.09.2017 | 22:59

Що не почнат и рецепти за амфетки да раздават, тия малоумници?! Е ,те ви Европа !

Рейтинг:
 
2
Наркоч (гост)
13.09.2017 | 22:59

Тъп,По-Тъп,Най-Тъп,ЖурнаГлист!!!Как ти дойде на акъла,ЖурнаГлисте,Да напишеш "тая измет"!?!?

Рейтинг:
 
2
 
Добави Коментар