Измир е другата Турция

  • 13 септември 2017 14:39

  • 24270
  • 4
Измир е другата Турция
© Pixabay

Турският град Измир е пъстър и свободен. Там жените носят къси поли и цветя в косите вместо забрадки. Той е трън в очите на президента Ердоган и неговата "нова Турция", пише "Зюддойче Цайтунг".

Много хора в милионния турски град Измир вече я познават - Сема Гюр, основателката на инициативата "Обиколка с велосипед за жени с фантазия". На 24 септември обиколката ще се проведе за пети път. През 2016-та в нея се включиха три хиляди туркини - всички те облечени с къси панталони и потници, без забрадки на главите, но пък с цветя в косите. Обиколката беше същински спектакъл - рядко срещан в Ердоганова Турция. И докато жените в Измир се подготвят за петата обиколка по къси панталони, на 500 километра от тях - в един от парковете на Истанбул - преди броени дни 24-годишна туркиня беше смъмрена от служител на охранителна фирма за това, че се разхождала по шорти. Това смущавало другите посетители на парка, развикал се охранителят. През 2016-та пък отново в Истанбул имаше друг подобен случай - в автобус от градския транспорт 35-годишният Абдула Ч. зашлеви шамар на една медицинска сестра за това, че носела къси панталони. "Ти си дяволът", казал през зъби нападателят.

Трън в очите на Ердоган


"Абдула Ч. трябваше да пробва да направи подобно нещо при нас в Измир. И да види какво щеше да се случи тогава", казва Сема Гюр. След инцидента в автобуса в Истанбул жените в Измир излязоха на протест по улиците на града си - по къси панталони. Защото Измир е не просто един четиримилионен турски град. Измир е точно обратното на онова, което президентът Ердоган нарича "Нова Турция" - страната, в която през последните 12 месеца бяха арестувани 50 хиляди души, в която стотици хиляди служители и преподаватели загубиха работните си места и от която хиляди се опитват да се спасят, бягайки в чужбина. Президентът Ердоган обеща да преследва противниците си чак до "техните дупки". И в това свое начинание той разчита на подкрепа от страна на новото "поколение консервативни хора" - онези благочестиви и смирени турци и туркини, които "раждат по пет деца, а не само по три".

Само че Измир не се управлява от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган. От десетилетия градът е под контрола на светската опозиционна Републиканска народна партия - политическата наследничка на Мустафа Кемал Ататюрк. Основателят на съвременна Турция, човекът, отменил султаната и халифата, преди сто години е планирал своята революция точно тук, в Измир. Днес на почти всяко кръстовище в града може да се види ликът на Ататюрк. И когато дойде време за избори, човек би могъл дори да си помисли, че Ататюрк е един от кандидатите. Само че той почина още през 1938 година. Впрочем, на референдума, чрез който Ердоган си осигури едноличната власт в държавата, 70% от измирчани гласуваха против промяната на конституцията. Поради всичко това за управляващата партия и лично за Ердоган Измир е "крепост на свободата и съпротивата".

Докато в Измир можете навсякъде да видите млади двойки, които се целуват, или пък шумни младежки компании, в Истанбул междувременно - като изключим някои чисто туристически обекти - вече никой не се осмелява да демонстрира свободно поведение. Точно поради тази причина през миналата година 16 хиляди души от Истанбул са се преместили да живеят в Измир - колкото никога преди това. Те се преселват, защото тук се чувстват свободни - и през деня, и през нощта, твърдят от градската управа.

В Турция темата за това как да се обличат жените отдавна се е превърнал в политически въпрос. Става въпрос за това на кого принадлежи тази страна и нейните улици и градове. В Истанбул, например, хората с хомосексуална ориентация отдавна вече не могат да демонстрират свободно за правата си. Градските власти винаги си намират някакво оправдание, за да забранят техните прояви. А когато неотдавна опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу обяви, че ще измине пеша разстоянието от Анкара до Истанбул в рамките на своя "Поход за справедливост", мнозина турци очакваха властите всеки момент да забранят неговата акция. В крайна сметка правителството не посмя да го направи.

Това не е същият Истанбул


Разбира се, че след нападението над медицинската сестра в автобуса през миналата година в Истанбул също имаше протести на жени. А и не беше много отдавна времето, когато Истанбул привличаше като магнит всички онези, които жадуваха за повече свобода. Само че много от тях сега бягат от Истанбул и търсят спасение в Германия, Гърция, Америка или в близкия Измир. Защото не искат някой ден да се окажат зад решетките - както много други критици на режима.

"Истанбул много се промени", признава артистът Сарп Кешкинер. Той си спомня добре как към края на 90-те години на миналия век, когато културният живот в Измир тепърва прохождал, Истанбул е бил вече на светлинни години разстояние в това отношение. И Серенай Огюз, 30-годишна танцьорка, не може да познае родния си град Истанбул. Случайно е станала свидетелка как привърженици на партията на Ердоган, с турски знамена в ръцета и скандирайки "Аллах Акбар", нападнали млади хора, които си седели кротко и пиели бира на крайбрежния булевард. Тогава Огюз разбрала, че това вече не е нейният Истанбул.

Най-голямата грижа на хората от Измир сега е, че скоро градът им може да стане като Истанбул - прекалено шумен, хаотичен и неспокоен, без достатъчно въздух за дишане и с експлоадиращи цени на имотите. Сема Гюр се пита колко дълго още Измир може да удържи натиска. И след това накъде, когато Измир вече няма да е същият?

Но на този етап тя не иска да мисли за това. Та нали другата седмица е нейната "Обиколка с велосипед за жени с фантазия"! За първи път тази година проявата ще се проведе паралелно и в още няколко десетки турски града. Защото идеята на Гюр се харесва на много туркини.

Последвайте канала на

Дойче веле
24270 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ahy

2017.09.26 | 17:29

4
Naistina Izmir e druga Turcia. 70 % ot horata sa izselnici ot Balkanite.
асд

2017.09.26 | 17:29

3
дойче веле да го духа. турция се връща към имперските си корени. а в основата на всяка империя е концентрацията на идеология. в случая на турците - исляма. докато еврогейците си правят гей паради, турците ще си направят империя.
34

2017.09.26 | 17:28

2
pılna s lıji novina .
Фхй

2017.09.23 | 00:17

1
В Измир живеят само помаци ,изселници, всякакви но не и турци така че другата Турция да го духат заедно с дьонметата

Добави коментар

Водещи новини