Арестуваха лидер на ИД в Иран

  • 13 септември 2017 14:19

  • 2106
  • 0
Арестуваха лидер на ИД в Иран
© gettyimages (архив)

Иранските революционни гвардейци са арестували член на "Ислямска държава" и са разкрили заговор за самоубийствени нападения, съобщи техен командир, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Полковник Амин Ямини, който командва корпуса на революционните гвардейци в западното предградие на Техеран Шахриар, не уточни кога е бил извършен арестът, но каза, че атаките са били планирани за 10-дневен шиитски празник, който започва другата седмица. Арестуваният джихадист бил от сирийския клон на радикалната сунитска организация и обучавал около 300 души да извършват самоубийствени нападения, съобщи новинарският сайт на гвардейците Басидж Прес.

На 7 юни "Ислямска държава" извърши нападения срещу парламента в Техеран и мавзолея на аятолах Хомейни, основателя на Ислямската република, на юг от столицата, при които загинаха 18 души и повече от 40 бяха ранени. В отговор иранските революционни гвардейци изстреляха ракети срещу бази на ИД в Сирия на 18 юни.

Според Ямини гвардейците проследили организатора на нападенията по мобилния и сателитния му телефон и насрочили среща с него в западното техеранско предградие Андишех, представяйки се за членове на ИД. Когато той се появил, го задържали. От мобилния телефон на арестувания била извлечена много ценна информация.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини