ГЕРБ пише закон за великите стари столици на България (видео)

  • 13 септември 2017 12:35

  • 3545
  • 5
ГЕРБ пише закон за великите стари столици на България (видео)
© Канал 3

ГЕРБ пише закон за великите стари столици на България, обяви на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на партията Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Изготвяме текста в диалог с местната власт и гражданското общество и целта ни е да популяризираме Плиска, Велики Преслав и Велико Търново не като поредната туристическа дестинация, а да покажем богатото си културно наследство. Този законопроект ни дава надежда, че ще има по-срециален акцент върху старите столици и ще даде възможност държавата да подпомогне културния туризъм, заяви Цветанов.

Той обясни, че заедно с бившия министър на културата и настоящ шеф на ресорната комисия в парламента Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко ще търси съмишленици и след останалите парламентарни групи за създаването на подобно законодателство.

В закона ще бъдат разписани ангажиментите на държавата, за да се подпомогнат тези градове целево, необходими са средства за инфраструктура, заяви Цветанов.

Нужно е целево държавно финансиране за старите ни столици, да станат приоритетни обекти на развиващия се туризъм. В сферата на културата има икономически ръст между 3,5-4%, така че всяка инвестиция ще има възвръщаемост, каза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Туризмът започва от първата минерална вода и първият сандвич на летището, а не от билетчето за музея, добави той.

Реализираме идеята за такъв закон от 6 г., целта ни е да обединим усилия как да опазим старините на столиците ни. Тези градове са изключително богатство и културна ценност и трябва да имат особен статут, заяви обясни Донка Колева, експерт в община Велико Търново

В момента туристическият поток в Шуменска област е най-голям в Плиска, но градчето ни има нужда от инвестиции в инфраструктурата, каза пък Христо Илиев, 5 мандата кмет на Плиска и инициатор на закона. На срещата в парламента бяха още кметовете на Плиска и Велики Преслав.

Цветанов обяви идея да се направи изложба за старите столици в парламента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3545 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
някой си

2017.09.17 | 17:20

5
Едно голямо браво на герб от мен .

2017.09.17 | 17:20

4
тъпи прости гейбери крадливи
FM

2017.09.17 | 17:19

3
Най-важното е първо от старите Столици, да разкарате Маймуните, за да няма цигания там.
FM

2017.09.15 | 09:24

2
ГЕРБ сега пишат за Кон, ще видите вие, когато започнат да пишат за Магаретата
Гост

2017.09.13 | 19:58

1
А за Охрид няма ли? И той е стара българска столица ;)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини