Харесайте facebook страницата ни

ГЕРБ пише закон за великите стари столици на България (видео)

© Канал 3

ГЕРБ пише закон за великите стари столици на България, обяви на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 ... към профила .

Изготвяме текста в диалог с местната власт и гражданското общество и целта ни е да популяризираме Плиска, Велики Преслав и Велико Търново не като поредната туристическа дестинация, а да покажем богатото си културно наследство. Този законопроект ни дава надежда, че ще има по-срециален акцент върху старите столици и ще даде възможност държавата да подпомогне културния туризъм, заяви Цветанов.

Той обясни, че заедно с бившия министър на културата и настоящ шеф на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на ... към профила ще търси съмишленици и след останалите парламентарни групи за създаването на подобно законодателство.

В закона ще бъдат разписани ангажиментите на държавата, за да се подпомогнат тези градове целево, необходими са средства за инфраструктура, заяви Цветанов.

Нужно е целево държавно финансиране за старите ни столици, да станат приоритетни обекти на развиващия се туризъм. В сферата на културата има икономически ръст между 3,5-4%, така че всяка инвестиция ще има възвръщаемост, каза Вежди Рашидов. Туризмът започва от първата минерална вода и първият сандвич на летището, а не от билетчето за музея, добави той.

Реализираме идеята за такъв закон от 6 г., целта ни е да обединим усилия как да опазим старините на столиците ни. Тези градове са изключително богатство и културна ценност и трябва да имат особен статут, заяви обясни Донка Колева, експерт в община Велико Търново

В момента туристическият поток в Шуменска област е най-голям в Плиска, но градчето ни има нужда от инвестиции в инфраструктурата, каза пък Христо Илиев, 5 мандата кмет на Плиска и инициатор на закона. На срещата в парламента бяха още кметовете на Плиска и Велики Преслав.

Цветанов обяви идея да се направи изложба за старите столици в парламента.

Коментари
Коментари (5)
Коментирай
FM (гост)
17.09.2017 | 17:19

Най-важното е първо от старите Столици, да разкарате Маймуните, за да няма цигания там.

Рейтинг:
 
0
FM (гост)
15.09.2017 | 09:24

ГЕРБ сега пишат за Кон, ще видите вие, когато започнат да пишат за Магаретата

Рейтинг:
 
0
Гост (гост)
13.09.2017 | 19:58

А за Охрид няма ли? И той е стара българска столица ;)

Рейтинг:
 
0
(гост)
17.09.2017 | 17:20

тъпи прости гейбери крадливи

Рейтинг:
 
0
някой си (гост)
17.09.2017 | 17:20

Едно голямо браво на герб от мен .

Рейтинг:
 
11
 
Добави Коментар