Лондон е готов на тясно и безусловно сътрудничество с ЕС в отбраната

  • 13 септември 2017 06:49

  • 1735
  • 3
Лондон е готов на тясно и безусловно сътрудничество с ЕС в отбраната
© Pixabay

Британското правителство заяви, че по отношение на отбраната е готово на тясно сътрудничество с ЕС след Брекзита и е безусловно ангажирано с опазването на европейската сигурност, предаде Франс прес, цитирайки публикуван днес работен документ.

"Великобритания иска да предложи бъдещи отношения, които да са по-близки от което и да е партньорство с трета страна", подчертава работният документ. Тонът в него е чувствително по-сговорчив от досегашната позиция на Лондон, отбелязва АФП.

В края на март, при задействането на член 50 от Римския договор, с което започна процедурата по излизането на Великобритания от ЕС, започна полемика за начина, по който британската премиерка Тереза Мей слагаше на везните сътрудничеството на Лондон в сигурността, включително в борбата с тероризма, с постигането на търговско споразумение.

"Новият документ звучи далеч по-позитивно по въпросите на европейската отбрана и външната политика, отколкото се очакваше", подчертава британският в. "Гардиън".

"Това не е шантаж и не е преговорна позиция", заяви британският министър на отбраната Майкъл Фалън пред Би Би Си. "Това което правим - което всички искат - е да покажем как виждаме новото партньорство в деня след Брекзита", добави той. "Искаме да се борим заедно с тероризма. Това е от жизненоважно значение", подчерта британският министър.

В документа се отбелязва, че НАТО ще остане в основата на британската отбрана, но Лондон иска да постигне максимално оперативно, институционно и индустриално сътрудничество с Брюксел, се подчертава в документа. Той обаче не съдържа предложения за механизми, които да организират това сътрудничество.

Лондон предлага да се водят редовни тесни консултации за външната политика и сигурността, с възможност за приемане на общи позиции.

Работният документ е дванадесетият, публикуван от британското правителство. Той не засяга сътрудничеството в борбата с престъпността, нито позицията на Лондон за оставането му в Европол. Тези въпроси ще бъдат разгледани в друг документ.

Последвайте канала на

БТА
1735 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.13 | 20:09

2
Лондон е само една изцепка.

2017.09.13 | 20:10

3
Бивше величие.
поручик

2017.09.13 | 20:08

1
И кое е това , дето ЕС не може или няма, та да опрем до вас!

Добави коментар

Водещи новини