Харесайте facebook страницата ни

Кабинетът обяви Русия за една от основните заплахи за България

© Novini.bg

Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание. За първи път в правителствен документ има толкова остри обвинения и квалификации срещу Москва.

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... към профила .

Авторите отделят много място на Русия, и то основно в негативен план. В рубриката "Външна среда за сигурност" е записано, че "интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължиха да водят до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион".

Като проблем се отбелязва и влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС. Това поставя пред сериозни изпитания изградената европейска архитектура за сигурност. "Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", пише в правителствения документ, цитиран от "Сега".

Пак там се твърди, че за задълбочаване на кризата в отношенията спомагали интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние. Това ставало дори чрез "действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет".

Все пак правителството посочва, че с Русия не се изчерпват всички рискове за националната сигурност. В доклада например изрично е отбелязано, че такъв риск през 2016 г. са представлявали и продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства. Това противоречало както на международните норми, така и на националните интереси. "В същото време се констатира засилване на процеса на асимилация и изолация на българските общности в региона, както и нарушаване на основни права на българите, останали извън пределите на страната ни по силата на мирните договори след Първата и Втората световна война".

Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС. Според доклада "най-същественият риск е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски държави през 2016 г.".

Като друга опасност е посочен Брекзит. Той създавал атмосфера на несигурност както в краткосрочен, така и в средносрочен план. Съществувала несигурност относно запазването и защитата на правата на българските граждани и условията за бизнес.

Според авторите тенденциите в развитието на международната среда очертавали преобладаващо хибриден характер на бъдещите рискове и заплахи. Предизвикателствата, породени от хибридните заплахи, оказвали влияние върху вътрешнополитическата обстановка в отделни държави не само в Европа, но и отвъд Атлантическия океан. Веднага след това в доклада пише: "Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

Коментари
Коментари (42)
Коментирай
гост (гост)
14.09.2017 | 21:39

Явно доклада е писан от някой бюрократ на САЩ, а нашите продажници е трябвало само да го подпишат. Само руснаците ли воюват в Сирия!?!?!?! А САЩ какво правят там. Само си стрелят сигурно. Явно за тях е позволено, а за Русия е наказуемо. Като са такива световни "умиротворители" за

Рейтинг:
 
1
(гост)
14.09.2017 | 21:39

Бойко е пълна подлога,цялото правителство са олигофрени и май е време да се махат.

Рейтинг:
 
1
(гост)
14.09.2017 | 21:42

От 27 години се работи срещу страната, но това не трябва да ме дразни, демокрация е.

Рейтинг:
 
3
Антипутиноид (гост)
14.09.2017 | 21:43

СССР се разпадна след санкции от Запада, Русия също се разпада. След около 10 години Русия ще се разпадне и ще я населят човеци, а не пияни варвари.

Рейтинг:
 
17
(гост)
14.09.2017 | 21:43

Господ да убие Драгалевският Ман Гал и хвърковатата му крадлива чета! До девето коляно!

Рейтинг:
 
6
(гост)
14.09.2017 | 21:43

90 % от българите мразим Русия и сибирските цигани. Останалите 10 % са дъртаците на БСП, които умират всеки ден от старост и простотия и хатакистките откачалки. Един ден ще махнем паметника на съветската армия и ще го сложим в музей в отдел за срамна история.

Рейтинг:
 
21
гост (гост)
14.09.2017 | 21:43

А бе главоч,ти пък откъде накъде изказваш мнение от другите?Преди да махнеш който и да е паметник,първо иди да ти извадят ръцете от г*за и после да те сложат в музея в отдел ,,природни недоразумения,,!

Рейтинг:
 
7
(гост)
14.09.2017 | 21:43

Русия винаги е била враг на България. Пияните варяги са коварни подлеци и нищожества.

Рейтинг:
 
22
Прокети копелета (гост)
14.09.2017 | 21:44

Бойкооооо,на майка ти в устата боклук безроден !!!!

Рейтинг:
 
8
(гост)
14.09.2017 | 16:33

Мозъкът по принцип не се вижда, но липсата личи!!!

Рейтинг:
 
2
(гост)
14.09.2017 | 21:44

Що не вземе Путин да извади престъпното минало на Тиквоча, па да го лепне в Уики ликс, та да го разкара това седесарско говедо.

Рейтинг:
 
7
(гост)
14.09.2017 | 21:44

Който е застанал срещу братска Русия е ял бой. И ние ще го отнесем заради сините мутри, братята ще измислят как.

Рейтинг:
 
10
(гост)
14.09.2017 | 21:44

Що не идеш, Боце, да си садиш картофите в Банкя, а се занимаваш с неща не за твойта тиква.

Рейтинг:
 
5
(гост)
14.09.2017 | 21:44

Тиквите са опасност за националната сигурност. Костов ни разори и разпродаде, тези ще ни вкарат в пълна изолация.

Рейтинг:
 
5
1 2 3 4
 
Добави Коментар