Йотова: Европа трябва да направи повече за страните от външните си граници

  • 12 септември 2017 21:25

  • 1738
  • 1
Йотова: Европа трябва да направи повече за страните от външните си граници
© Булфото (архив)

Европа трябва да направи нещо повече за страните от външните си граници, каквито са България и Италия. Te поемат основната тежест на миграцията. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на работна среща с губернатора на област Венето Лука Дзая, съобщи прессекретариатът на президентството.

Нашите връзки трябва да са много засилени по тази тема, защото само след няколко месеца България ще председателства Съвета на ЕС, допълни вицепрезидентът на Република България. По думите на Илияна Йотова предстои реформа в Дъблинското споразумение, а в системата за убежищата страните от външната граница на ЕС трябва да имат особен статут, тъй като проектът, който е предложен, не работи в интерес на страни като България и Италия.

Лука Дзая посочи, че България получава голяма възможност с предстоящото председателство, но то е и сериозно предизвикателство. "Истинското предизвикателство за България ще бъде да препозиционира центъра на европейската политика към нови форми на съюз със средиземноморските страни и страните от Източна Европа. Само така ще може да се защити истинската Европа - Европа на гражданите, допълни губернаторът. Предстоящите избори в различни страни на ЕС, като Германия и Италия, и промените, които ще настъпят след тях в Европа като цяло, със сигурност ще повлияят и на българското председателство. Затова мисля, че е добра идея представителите на българските институции да посетят всички страни от ЕС преди старта му, за да се запознаят на място с променената обстановка, коментира още по темата Лука Дзая.

Илияна Йотова и Лука Дзая обсъдиха и двустранните икономически отношения. Двамата изразиха мнение, че те трябва да се задълбочат. "Имаме 600 000 фирми и предприятия. За много от тях България представлява сериозен интерес и си сътрудничат с български компании. Считам, че от основна важност е да продължим да развиваме тези отношения и да ги задълбочим", коментира Дзая.
Вицепрезидентът на Република България се обърна за съдействие към губернатора на Венето за популяризиране на изучаването на български език в Университета във Венеция. Лука Дзая изрази доброто си отношение към българската общност в региона и сподели, че мечтае да посети Долината на розите в нашата страна. Губернаторът на Венето получи реплика на ритон "Конче" от Боровското съкровище, както и албум "Българско архитектурно наследство".

По време на посещението си в Италия вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна и с кмета на Лидо ди Йезоло Валерио Дзоджа, домакин на Десетия фестивал на изкуствата за деца и младежи "Орфей в Италия". Международният конкурс се провежда под патронажа на вицепрезидента. "В мое лице имате много сериозен съюзник и ще направя всичко възможно този фестивал да пребъде през времето", каза Илияна Йотова и благодари за гостоприемството на домакините. Вицепрезидентът и Валерио Дзоджа обсъдиха възможности за бъдещо сътрудничество в областта на туризма и различните проблеми, пред които са изправени хотелиерите в двете страни. Дискутирана бе и необходимостта от обмяна на опит и прилагане на добри практики у нас. "Особено важни са отношенията ни с България не само от икономическа, но и от културна, интелектуална и образователна гледна точка", каза кметът на Лидо ди Йезоло. Валерио Дзоджа получи почетния знак на вицепрезидента на Република България, както и албум "Българско архитектурно наследство".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.13 | 01:03

1
После ме питат защо мразя комунистите ??? Еми ето защо.На чужд гроб плаче..докато нейната държава умира..на нея не й пука за България ..пука и за африкански черни държави

Добави коментар

Водещи новини