Прокуратурата на Каталуния разпореди да се конфискуват урните и бюлетините за референдума

  • 12 септември 2017 19:39

  • 2667
  • 0
Прокуратурата на Каталуния разпореди да се конфискуват урните и бюлетините за референдума
© gettyimages (архив)

Прокуратурата на Каталуния нареди днес на всички полицейски структури в областта да попречат на референдума за самоопределение, свикан от регионалното правителство и забранен от правосъдието, предадоха световните агенции.

"Служителите на полицията ще предприемат необходимите мерки за изземане на средствата или инструментите, предназначени за подготовката или организацията на незаконния референдум, насрочен за 1 октомври", каза прокуратурата. В частност те трябва да конфискуват урни, пликове с бюлетини, наръчници с инструкции за служителите в изборните секции, изборни списъци и други материали. Регионалното правителство на Каталуния начело със сепаратиста Карлес Пучдемон обяви, че е решено да организира допитването, въпреки че бе забранено от Конституционния съд и въпреки съпротивата на централното правителство на Мариано Рахой.

Конституционният съд на Испания преустанови действието на закона, предвиден да бъде временна конституция на североизточния регион, ако се самообяви за отделна държава. Съдът вече блокира закона за организирането на референдума. И двата нормативни акта бяха гласувани в сряда от каталунския регионален парламент.

Последвайте канала на

БТА
2667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини