Българско участие в нов сайт на ЕС за дезинформиращите медии

  • 12 септември 2017 18:49

  • 2222
  • 2
Българско участие в нов сайт на ЕС за дезинформиращите медии
© pixabay.com

Европейският сайт „ЕС срещу дезинформацията” (EUvsDisinfo.eu) има нова версия и чисто нов каталог на случаите, които е изследвал. Така всеки гражданин на ЕС може да се запознае с най-често разпространяващите дезинформация източници – както в собствената си страна, така и в целия ЕС.

Сайтът е европейски в пълния смисъл на думата – не просто защото има за домейн .EU, а тъй като е под егидата на Европейската служба за външна дейност (European External Action Service, EEAS) – административна структура на ЕС, създадена през 2010 г. с функции на общоевропейско външно министерство и дипломатически корпус.

Веднага след пускането новата версия обаче сайтът падна за няколко часа – причини за това могат да са или прекалено голям интерес към него, или злонамерена атака.

„От началото на нашия мандат систематично събираме примери на прокремълска дезинформация, така че да покажем на хората, които не са наясно с нея, как изглежда тя. Сега благодарение на #DisinfoReview това е на един клик разстояние”, посочват от EUvsDisinfo.eu. Освен сайта, „ЕС срещу дезинформацията” има и активен туитър профил и профил във „Фейсбук”.

За момента сайтът има само английска версия, а в ход е преводът му на немски. Базата му съдържа 3300 случая на подвеждащи информации, и удобното е, че в нея може да се търси по ключови думи или дори език, отбелязва БТВ.

Ето какво показва търсенето на резултати на български език: Pik.bg, Blitz.bg, The Bulgarian Times/Bultimes.com, Bradva.bg, 19 minutes, PartiaKoi.com, Cross.bg, Newsfront.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2222 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.03 | 19:03

2
Поредният еврейски сайт
30г непукизъм и анархия

2017.10.03 | 19:03

1
То пък като ви напишат истината, веднага ще си размърдате задните части, ее дааа ама надали!!

Добави коментар

Водещи новини