Шефът на НЗОК: Здравето не е стока, престъпление е да се затваря болница

  • 12 септември 2017 17:48

  • 7905
  • 3
Шефът на НЗОК: Здравето не е стока, престъпление е да се затваря болница
© Novini.bg (архив)

Заварих една институция, която е конструирана така, че функционира тромаво и трудно. Има преразходи, които са направени за здравето на хората, като например разходи за лечението на хепатит С. Това каза в предаването Лице в лице по БТВ управителят на НЗОК д-р Камен Плочев по повод доклад на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев, според който има 285 млн. лв. недостиг в бюджета на НЗОК.

Недостигът е контролируем. Има сключени договори, по които имаме да получаваме пари. Мисля, че до края на годината ще попълним дупките и дори ще излезем на положителен баланс, заяви проф. Плочев.

Има механизми, по които да дисциплинираме болниците. Става въпрос за взаимодействие между НЗОК, Министерството на здравеопазването и болниците. Основният теч е от лекарствата. Причината е в контрола. Ние ще го увеличим и ще го направим реален. Важно е и да направим системата прозрачна, подчерта шефът на НЗОК.

По думите му, много проблеми могат да бъдат решени с въвеждането на електронния здравен код. Ако надстроим системата с доброволни здравноосигурителни дружества, ще има коректно проследяване на електронното медицинско досие. Следващата стъпка е преминаване към електронната рецепта и електронното направление. Смятам, че до края на 2018 г. електронното досие и електронното направление ще бъдат готови, електронната рецепта – малко по-нататък, каза още проф. Камен Плочев.

Състоянието на болниците ме е толкова лошо. Престъпление е да се затваря болница. По този начин обричаме пациентите на смърт. Има механизми те да бъдат подпомогнати, заяви управителят на НЗОК.

Най-големият проблем на здравеопазването е, че то беше превърнато в стока, а то е ценност. Със здравето не бива да се търгува, категоричен е проф. Камен Плочев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7905 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.11.10 | 23:05

3
След седесарския преврат и здравната СДС-реформа здравето е стока, а лекарите са костовистки мафиоти.
защо

2017.11.10 | 23:05

2
КАТО НЕ Е СТОКА ЗАЩО СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И СЪБИРАТ ПАРИ? И ЗАЩО ДА НЕ ФАЛИРАТ КАТО ДОКАЗАНО НАД 200 СА АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНИ ПРИ НАМАЛЯЛО ДРАСТИЧНО НАСЕЛЕНИЕ? ЗАЩО ЗАЩИТАВАТЕ МАЙ КРАДЦИ, КОИТО САМО ИЗТОЧВАТ НЗОК?

2017.09.12 | 20:57

1
то , пациентите винаги са обречени

Добави коментар

Водещи новини