След 2020 фермерите ще се сблъскат с един различен свят, твърди експерт по европейска политика

  • 12 септември 2017 13:31

  • 20950
  • 3
След 2020 фермерите ще се сблъскат с един различен свят, твърди експерт по европейска политика
©

На 21 септември в София ще се открие дебатът "ОСП след 2020 - Изборът на България", който се очертава без аналог за страната ни до момента, съобщават от Института за агростратегии и иновации (ИАИ).

Мащабната инициатива с международно участие е под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в.

Експертът по европейска политика и анализатор Алън Матюс е специален гост на форума. "Въпреки че ЕС едва ли ще въведе радикални промени в администрирането и условията на ОСП в близките 10 години, земеделските стопани ще се сблъскат с много различен свят от 2021 г.", смята анализаторът Алън Матюс, пояснявайки, че това е неизбежно поради промените, които ще настъпят в бюджета на ЕС.

Той посочва още, че дори законодателството, свързано с ОСП, да не бъде изцяло преразгледано в близките години, съществуват все повече доказателства, в това число и сценариите, изложени в документа за размисъл на Комисията относно бъдещето на финансите на ЕС, че ще има значително намаляване на бюджета на ОСП в следващата Многогодишна финансова рамка. Ако това се случи, ще бъде нужен сериозен дебат в рамките на Европейския съвет за разпределението на този стеснен бюджет между двата стълба на земеделската политика, допълва още експертът.

Темата за бюджета на ОСП след 2020 г. безспорно ще бъде една от най-дискутираните и интересни за гостите на дебата в София на 21 септември. Гости от Франция, Испания, Ирландия и Полша ще споделят визиите на своите държави за предстоящите промени. Гост на събитието ще бъде и представител на най-голямата земеделска браншова организация в Италия, Coldiretti, с над милион и половина членове.

Според Алън Матюс и други експерти по европейска политика, отделните държави-членки ще имат много различни възгледи по въпроса за разпределението на бюджета между първи и втори стълб на ОСП. Най-лесният начин за разрешаване на тези различия може да бъде предоставянето на възможност за по-голяма гъвкавост на държавите-членки и даването на по-голяма свобода да прехвърлят средствата на ЕС между стълбовете. Освен бюджета на ЕС и в частност на ОСП, други теми на дебата в София ще бъдат "Управлението на риска", "Финансовите инструменти" и "Социалните аспекти на ОСП".

Силно експертно и международно присъствие ще обогати дебата и ще допринесе за неговата полезност, смятат от Института за агростратегии и иновации. В програмата фигурират и двама представители на Европейската комисия, както и на Европейската инвестиционна банка и ECORYS.

Форумът, който ще се състои в София се очаква да бъде открит от заместник министър-председателя Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и ще е под патронажа и с участието на министъра на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в.

"Събитие от подобен род и в такъв мащаб не е правено до момента у нас. Благодарение на инициативата "ОСП след 2020 - Изборът на България" в европейските институции вече се говори за България като за страна, в която нещо се случва по темата ОСП. Надяваме се, че този дебат, както и всички съпътстващи инициативи, които са част от нашата кампания, ще доведат до това да имаме един добре информиран и прогресивен земеделски сектор, независимо какво ще се случи с европейската земеделска политика от тук нататък", посочи Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации, съорганизатор на инициативата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
20950 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.25 | 15:57

2
След 2020-та земята ще спре да ражда, седесарските земевладелци 27г. смучат всичко от нея за да забогатеят.
ЧЕРВЕН БОКЛУК

2017.09.25 | 15:57

3
Комунистическите малоумни отрепки я отровиха с прекомерно използване на изкуствени торове до 1989г ,сега ЕС се мъчи да я възстанови и направи екологично земеделието .
ха ха ха

2017.09.12 | 17:16

1
Остава да пишете и какво е "ОСП"

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини