Белгийски принц може да бъде наказан за неспазване на протокола

  • 12 септември 2017 11:35

  • 2589
  • 1
Белгийски принц може да бъде наказан за неспазване на протокола
© Gettyimages

Белгийският принц Лоран може да бъде лишен от част от средствата, които му осигурява държавата, заради постоянно неспазване на протокола, съобщават местни медии.

Допитване до общественото мнение показва, че мнозинството белгийци (51 на сто) биха подкрепили подобна мярка. Във Фландрия, където настроенията срещу монархията са най-силни, налагането на наказание е подкрепено от 55 на сто от участниците в допитването, докато жителите на Брюксел и Валония са по-благосклонни и едва 44 на сто от тях са за отнемане на средствата за принца.

Лоран е известен в обществото с честите си прояви, будещи недоумение, отбелязва БТА. Последният случай е свързан с участието му в събитие на посолството на Китай в Брюксел, което е трябвало да бъде съгласувано с белгийското министерство на външните работи. Принцът не се е допитал до правителството в този случай, както и по-рано, когато се е срещнал с премиера на Шри Ланка. Според протокола представителите на монархията трябва да съгласуват с изпълнителната власт срещите си с чуждестранни дипломати и обществени личности.

Неотдавна белгийският премиер Шарл Мишел бе предупредил, че може да отнеме 10-15 процента еднократно от годишната издръжка на Лоран. Всяка година принцът получава издръжка от 308 хиляди евро от държавния бюджет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2589 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.14 | 16:07

1
А в седесарска България мутро-седесарите си правят каквото си искат. До един излизат невинни от съда.

Добави коментар

Водещи новини