Психотестовете за учителите са параван за административен произвол срещу тях

  • 12 септември 2017 09:48

  • 6697
  • 1
Психотестовете за учителите са параван за административен произвол срещу тях
©

Законовото изискване всички преподаватели да се явяват на ежегоден преглед при психиатър не спомага по никакъв начин за здравето на практикуващите професията и може да се превърне в параван за административен произвол срещу тях. Това коментираха психиатърът д-р Цветислава Гълъбова, Юлиян Петров от КТ „Подкрепа” и Ема Черногорска от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система в ефира на БТВ.

Д-р Гълъбова посочи, че вече е направила няколко прегледа „не по желание, а със съгласието на учителите – те нямат желание”. По думите й „нелепа” е не толкова наредбата, която поставя това изискване, колкото чл. 215 от просветния закон, в който е написано, че педагогически специалист с определени заболявания не може да заема длъжност: „Това е една огромна крачка назад, това е използване на психиатрията за някакви други цели”.

Тя и колегите й са категорични, че наличието на дадено заболяване не прави само по себе си даден човек опасен. В списъка има общо 8 болести, за които преподавателите трябва да бъдат проверявани. Една от тях е педофилия: „С колегите се шегувахме как се диагностицира педофилия и като я диагностицираме като лекари, имаме ли право да разкрием на съответните органи”.

Д-р Гълъбова посочи, че наредбата я задължава да съобщи на директора на училището за състоянието на подчинените му, докато Наказателният кодекс й забранява да прави това.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6697 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
georgi

2017.09.14 | 10:17

1
На управляващите не им трябват умни хора а гласопродаватели. А учителите е време да покажат малко събуждане и търсене на правата си.

Добави коментар

Водещи новини