Йотова: Наш дълг е да опазим децата и да ги научим да изградят един по-добър свят

  • 11 септември 2017 15:38

  • 938
  • 3
Йотова: Наш дълг е да опазим децата и да ги научим да изградят един по-добър свят
© Булфото (архив)

Повече от всякога наш дълг е да опазим децата, да ги учим не само да оцеляват, но да изграждат един по-добър свят. Много са рисковете, пред които сме изправени днес в нашето тревожно ежедневие, и отговорността ни е още по-голяма.

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към домакините, гостите и участниците на Международния фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Италия” в Лидо ди Йезоло, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Десетото юбилейно издание на конкурса се провежда под патронажа на вицепрезидента и в програмата участват над 450 деца и младежи от тринадесет държави, сред които България, Италия, Полша, Румъния, Малта, Естония, Германия, Швеция, Литва, Беларус, Украйна, Швейцария и Грузия.

По думите на вицепрезидента младите хора са не просто надарени с таланти и показват красотата, която носят в себе си, но имат важна мисия в днешния свят. „Във време на предизвикателства, когато е много трудно да си подаваме ръце, а вместо това лесно издигаме стени, вие, младите хора, трябва да създавате мостове помежду си, за да сте по-силни”, каза Илияна Йотова. „Когато сте заедно и силни, нито лошите думи, нито оръжието може да разруши мостовете между вас”, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова припомни легендата за Орфей, наричан най-великият певец, поет и музикант на древността, като пожела на участниците във фестивала с дарбите си да накарат сърцата на много хора да оживеят и затрептят с музиката и танците. С думи на благодарност вицепрезидентът се обърна и към организаторите на фестивала - Арт център „Кърнолски” в сътрудничество с италианската асоциация I.T.A.C.A. С вашата работа показахте, че мечтите могат да се сбъдват и нашите деца имат право да летят, без полетът им да бъде прекършван, каза Илияна Йотова.

Международният конкурс в гр. Лидо ди Йезоло ще продължи до 13 септември. България е представена от седем участници в различните възрастови групи и конкурсни категории. Това са балетно студио „Арт” и Лилия Петрова към читалище „Развитие” във Враца, Katty dance studio от Самоков, Борислава Йорданова от Музикалното училище „Любомир Пипков” в София, Весела Данабашева от Бургас, Димитрия Николова от „Арт войс център” в Пловдив. Децата от танцовия състав при Детска градина „Синчец” в Смолян с ръководител Юлияна Гавазова са най-малките участници в историята на „Орфей в Италия”.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
938 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.11 | 23:08

3
Много е късно, деца няма, всички са в тая пуста чужбина.
Алекс2

2017.09.11 | 19:49

2
И да ги научиш как се празнува 9 септември другарко Отврат !

2017.09.11 | 19:45

1
Късно е, како Илияно, децата възприеха седесарските ценности и оправяне няма - ето, бум на сифилис сред ученици.

Добави коментар

Водещи новини