Над 1300 членове на семейства на бойци от ИД са в лагери в Ирак

  • 10 септември 2017 20:33

  • 2430
  • 1
Над 1300 членове на семейства на бойци от ИД са в лагери в Ирак
© Gettyimages

Иракски представители съобщиха, че държат в лагер за разселени лица в Северен Ирак над 1300 чужденци - жени и деца, който са от семействата на бойци от групировката "Ислямска държава", съобщи Асошиейтед прес.

Те уточниха днес, че 1333 души от 14 страни са се предали на кюрдските власти в края на август, след като иракските сили прогониха екстремистката групировка от град Тал Афар близо до Мосул. Военни представители посочиха, че жените и децата няма да бъдат обвинени във военни престъпления и вероятно ще бъдат върнати в родните си. Групата включва и хора от Япония и Южна Корея.

Десетки хиляди чужденци отидоха в Ирак и Сирия, за да живеят в "халифата", провъзгласен от Ислямска държава. Територията под контрол на джихадистката групировка се свива бързо през последните две години, тъй като иракските и сирийските сили завзеха няколко града.

"Не можехме да изповядваме религията си в Азербайджан. Не можехме да носим никаби, тъй като имаше навсякъде служители на разузнаването", казва Фейруза, която е родом от Дагестан в Русия. "Казаха ни, че в Ирак ще прилагат исляма и ние дойдохме тук и беше вярно. Живеехме като мюсюлмани и бяхме много щастливи, докато не дойдоха военните самолети и не разрушиха всичко", каза тя.

Тя и други жени уточниха, че са живели в Тал Афар от началото на 2015 година. Казаха, че нищо не знаят за жестокостите на групировката. Жените и децата сега живеят в палатки и получават помощи от хуманитарни организации. Те са сред стотиците хиляди разселени в Ирак заради боевете през последната година.

Иракските власти си върнаха през юли Мосул, втория по големина град в страната, след деветмесечна бойна кампания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2430 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АК-7,62мм.

2017.09.19 | 01:35

1
Тепайте на ред бе,всичко що е свързано с тия изроди трябва да бъде унищожено завинаги.

Добави коментар

Водещи новини