Испанската полиция е извършила обиски във връзка с референдума за независимост в Каталуния

  • 10 септември 2017 08:53

  • 1766
  • 4
Испанската полиция е извършила обиски във връзка с референдума за независимост в Каталуния
© gettyimages (архив)

Испански съд е наредил на полицията да претърси печатница и два офиса на регионален вестник в Каталуния в хода на разследване за предполагаеми приготовления за произвеждане на обявения за незаконен референдум за независимост, предаде АП.

Вчера съдът, чието седалище е в Барселона, заяви, че полицейските обиски са извършени в петък в градовете Валс и Константи в Южна Каталуния. Според съобщението му претърсванията са в рамките на разследване за възможно неподчинение, въвеждане в заблуждение и злоупотреба с публични средства от страна на представители на каталунските власти. Регионалният вестник "Валенк" съобщи, че е бил посетен от "четирима служители на полицията". "Претърсването беше извършено само часове след като обиск имаше и в печатницата на вестника в Константи", заяви изданието.

Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че полицията не е "търсела бюлетини, а е търсела конфронтация". Съдът не уточни какво е търсела полицията при обиските. В медиите се появиха спекулации, че печатницата и вестникът може да имат някакво отношение към намеренията на регионалното правителство да извърши приготовления за произвеждането на референдума.

Испанският конституционен съд обяви за нищожни приетите по-рано през седмицата от регионалния парламент на Каталуния законодателни актове, с които бе насрочен референдум за независимост за 1 октомври. Испанската прокуратура заведе дела срещу Пучдемон и други представители на правителството му по обвинения в неподчинение, злоупотреба с власт и злоупотреба с публични средства

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1766 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
възмутен

2017.09.13 | 00:49

3
Независимо какво пише в испанската конституция, Каталуния трябва сама да реши дали ще бъде независима държава извън Испания. След като можа да се разпадне СССР и Югославия, според демокрацията и Испания може да се разпадне.

2017.09.13 | 00:49

4
може ама британия да се разпадне, Испания не може

2017.09.13 | 00:49

2
Пучдемон отива в затвора начело на цялата секта сепаратисти

2017.09.10 | 22:26

1
БРАВО НА ИСПАНЦИТЕ, ГОЛЯМ НОМЕР ИМ СВЪРТЯХА НА СОРОСОИДИТЕ ТОЗИ ПЪТ ОТЪРВАВАНЕ НЯМА.

Добави коментар

Водещи новини