Българското посолство в САЩ с кризисен щаб заради урагана Ирма

  • 08 септември 2017 19:11

  • 8786
  • 3
Българското посолство в САЩ с кризисен щаб заради урагана Ирма
© Gettyimages

Във връзка с наближаващия крайбрежието на американския щат Флорида ураган "Ирма" вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и посланик Тихомир Стойчев разпоредиха създаването на кризисен щаб към посолството на Република България във Вашингтон, съобщава пресслужбата на министерството на външните работи.

По информация на местните власти, макар ураганът да е отслабнал до четвърта категория, той представлява опасност за жителите на Флорида.

Губернаторът на щата Рик Скот предупреди, че стихията може да причини значителни поражения на щата. В тази връзка кризисният щаб към посолството на Република България препоръчва хората да се информират постоянно за развитието на ситуацията. "Стриктно изпълнявайте указанията на местните власти; не подценявайте опасността и при съвет за евакуация го направете! Според данни на Националния център по ураганите във Вашингтон, стихията ще достигне бреговете на Флорида в неделя; В петък вечерта е предвидено летищата в Маями и Форт Лодърдейл да преустановят дейност".

При извънредна ситуация можете да се свържете по всяко време с представител на посолството на денонощния дежурен телефон: 202-387-5770.

Междувременно ураганът „Ирма”се доближава до Бахамските острови и Куба. Очаква се да достигне американския бряг в неделя сутринта. Силата, с която той ще връхлети Флорида в неделя сутринта се очаква да бъде от предпоследната четвърта категория, което означава изключителна сила на бедствието - ветрове над 210 км/ч, които ще нанесат сериозни поражения дори на масивни постройки, ще изтръгне дървета и може да прекъсне комуникации и пътища.

Ураганът вече достигна Куба.

По-рано през деня местните проведоха религиозно шествие и отправиха молива да бъдат пощадени от бедствието. Десетки хиляди туристи бяха евакуирани от острова.

За евакуация във Флорида вече е късно, разказва българка, живееща там. Боряна Ален коментира шред БТВ, че евакуирането е почти невъзможно - пътищата са задръстени, приличат по-скоро на паркинги. „Евакуирането на този етап е по-опасно от колкото оставането на едно място. Стига то да е добре защитено”, заяви тя.

В Тампа вече няма гориво, няма и възможност за напускане на щата. Затова студентката по съдебна медицина Анастася Михалева ще прекара следващите дни в университета.

Тя разказва, че в бензиностанциите вече не е останал бензин, магазините са празни, няма вода, няма храна. Анастася ще потърси убежище в университета. Според властите в Тампа той е сред по-сигурните сгради.

В същото време нова стихия набира сила на Карибите. Ураганът "Хосе" приближава Малките Антили и силата му вече е от трета категория.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8786 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.10 | 21:34

3
Ирма е от нашите, ще размаже Флорида.
ууууууууу

2017.09.10 | 15:33

2
Удрий Ирина таз паплач долна.

2017.09.10 | 15:33

1
След Ирма и Хосе...идва Ким Чен :)))

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини