При разкопки е намерено приспособление за осветление на големи помещения в Плиска

  • 08 септември 2017 16:58

  • 4777
  • 4
При разкопки е намерено приспособление за осветление на големи помещения в Плиска
©

Осветление за големи помещения в Плиска е сред находките при археологическите проучвания на първата българска столица през това лято. Това съобщи гл.ас. Мариела Инкова от Националния исторически музей, предаде БТА.

Своята работа на територията на Националния историко-археологически резерват "Плиска" представиха още проф. Станислав Станилов, доц. Павел Георгиев и археологът Янко Димитров, чиито проучвания предстоят. Инкова отбеляза, че намерения артефакт, служещ според предварителната хипотеза за осветление на големи помещения или коридори, представлява желязна ос с около 30 сантиметра, която завършва с бронзова част с формата на човешка ръка, стиснала в юмрука си цилиндрична част. По думите й подобни находки са рядкост.

"Осветлението за първото българско царство е непозната и слабо разработвана тема; в Плиска са намирани още отделни държачи на стъклени чашки" , уточни Инкова.

През това лято е проучвано още пространството около и под каменен площад, т.н. Арена. За пръв път е открит и таен входник в посоката "изток-запад", отбеляза проф. Станилов. По думите му се проучва и водохранилище, което се счита за най- късната каменна структура в Плиска. "Ние смятахме, че през 10- 11 век , през следстоличния период, в тази зона няма каменни градежи, солидни, правени по подобие на владетелските резиденции. Оказа се обаче, че това водохранилище е направено по подобен начин, а това означава, че са в Плиска са останали майстори-строители, които са работили", допълни Станилов.

Археологът Янко Димитров ще проучва през есента дървена сграда от края на осми и началото на девети век и на комплекс от вкопани съоръжения в Плиска, бе съобщено на пресконференцията. За проучвания в първата българска столица тази година са отпуснати от държавата по около 17 000 лева за четири обекта, отбеляза доц. Павел Георгиев.

"За съжаление съвременната консервация и реставрация в България най-често се извършва от случайни хора, включително и тази, която се прави на Голямата базилика в Плиска", заяви Георгиев и даде примери за редица според него грешки и нередности, свързани с възстановяването на базиликата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4777 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.12.27 | 01:31

4
открили са, че българските владетели са осветявали дворцовите си зали и е имало майстори строители в Плиска, ееее браво бе, голямо откритие кой би могъл да се сети че е било така хахахахаа затова се иска много акъл и да си професор, аферим проф. Станилчо, бравос

2017.12.27 | 01:31

3
станилов не цъкай минуси и не се хвали с чужди проекти

2017.12.27 | 01:31

2
ПРОФ. СТАНИЛОВ ДА ОТПУСНЕ ОЩЕ 17 000 ЛЕВА ЛИЧНИ ПАРИ - ТОЙ Е БОГАТ, ВЗЕМА ПРОФЕСОРСКА И ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА ИМА И БИЗНЕС. ЗА НЕГО ТОВА СА ДЖОБНИ ПАРИ. ИЛИ Е ПАТРИОТ САМО КОГАТО ВЗЕМА.
FM

2017.12.27 | 01:30

1
България е „Векове от слава, затулени в мрак“

Добави коментар

Водещи новини