Учредява се Асоциация на стартиращите предприятия по инициатива на Министерството на икономиката

  • 08 септември 2017 15:07

  • 2000
  • 0
Учредява се Асоциация на стартиращите предприятия по инициатива на Министерството на икономиката
© Иван Йочев

По инициатива на Министерството на икономиката другата седмица ще бъде учредена Асоциация на стартиращите предприятия. Това съобщи министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в по време на парламентарния контрол. Причината за учредяването на асоциацията е, че досега така наречените стартъпи не са били национално представени и не е било възможно да защитават интересите си.

"Възнамеряваме тази асоциация да бъде включена в Националния икономически съвет, който е към Министерството на икономиката, за да може стартиращите предприятия да имат достъп до големия бизнес. По този начин те ще могат да поставят своите проблеми, които ще бъдат решавани от съвета", заяви Караниколов.

Икономическият министър допълни още, че до края на година по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще започне програма с ваучери, която е насочена към микро, малките и средните предприятия и ще бъде на стойност до 30 000 лева. Предприятията ще кандидатстват без административни тежести - т.е. с едно заявление за участие и декларация, че не се намират в процедура по несъстоятелност. Средствата се отпускат безвъзмездно за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА), за софтуерни продукти и патенти. Целта е да се облекчат и подпомогнат малките и средни предприятия.

Министър Караниколов посочи още, че е получено предположение от Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, с което се предлага до края на годината да се изготви график във всички региони на България да се направят обучения и конференции, за да се запознаят всички стартиращи и малки и средни предприятия как да кандидатстват в инициативата на Европейската комисия за стартиращ и развиващ се бизнес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини