Искат да се намали броят на документите, изисквани за помощи за деца

  • 08 септември 2017 14:48

  • 1466
  • 0
Искат да се намали броят на документите, изисквани за помощи за деца
© Pixabay

Министерството на труда и социалната политика предлага да се намали броят на документите, които службите изискват от родителите, за да отпускат еднократните и месечните социални помощи за деца, предаде БНР.

Публикуваните за обсъждане предложения предвиждат в бъдеще от родителите да не се иска да предоставят на хартия акта за раждане на детето, когато кандидатстват за всички видове еднократни помощи, описани в закона, включително и тези за раждане. Същото ще важи и за отпусканите месечни помощи за деца от бедните семейства и от семействата, където се отглежда дете с увреждане. Така ще бъдат улеснени семействата на близо 700 хиляди деца.

Ще отпадне също необходимостта родителите да предоставят и копия на съдебни решения за развод. Социалните служби няма да изискват удостоверения за семейно положение, когато многодетните майки кандидатстват за безплатни пътувания. Дирекциите "Социално подпомагане" ще извършват по служебен път справките от националната база данни на населението и други регистри. Очаква се до средата на октомври правителството да одобри измененията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини