Евакуират мексиканския щат Оаксака заради опасност от цунами (видео)

  • 08 септември 2017 14:18

  • 4588
  • 1
Евакуират мексиканския щат Оаксака заради опасност от цунами (видео)
© Gettyimages

Мексиканските власти съобщиха, че евакуират жителите на Пуерто Мадеро в щата Чиапас като предпазна мярка, след предупреждението за цунами за южното крайбрежие на страната. Това се случва след силното земетресение със сила 8,2 по скалата на Рихтер, предаде Асошиейтед прес.

15 са жертвите от труса, който според мексиканските сеизмолози е бил с магнитуд 8,2. Това е най-силното земетресение в Мексико от сто години насам, каза президентът Енрике Пеня Нието, по-силно дори от труса с магнитуд 8,1 от 1985 година, убил хиляди хора и причинил огромни разрушения в столицата Мексико.

Според Геофизическия институт на САЩ магнитудът е бил 8,1. За петте часа след основния трус са регистрирани около 20 вторични труса със сила около 4 или повече. Президентът предупреди, че е възможен голям вторичен трус с магнитуд 7,2.

Има сериозни щети, 1 милион жители са останали без ток след труса, но за 800 хиляди от тях подаването на електричество вече е възстановено. В 11 щата днес като предпазна мярка са отменени училищните занятия.

В Оаксака е рухнал хотел, но засега не се съобщава за загинали там. По-рано губернаторът Алехандро Мурат каза, че някои хора са успели да избягат от хотела, сега се установява дали има пострадали.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4588 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веднага

2017.09.08 | 16:54

1
Цунамито се прави след разпореждане..по този повод колеги да прослушат записи от предишни цунамита..обикновенно има записани поне две разпореждания за цунами следва включване на мощна техника.

Добави коментар

Водещи новини