Бивш зам.-министър разкри подробности около процедурата по избор на нов изтребител

  • 07 септември 2017 12:20

  • 7959
  • 4
Бивш зам.-министър разкри подробности около процедурата по избор на нов изтребител
© Булфото (архив)

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет  изслуша Иван Иванов, зам – министър по отбраната в периода 2013 – 14 година. Той обясни как е бил организиран процесът, контролът и какви мерки са били предприемани, предаде репортер на novini.bg.

Иванов подчерта, че в периода 2013 – 2014 година работата по избора на многоцелеви изтребител е била приемствена от предходното правителство на две нива. Първото ниво е било управителен комитет начело, на който е бил той, а второто ниво е било екип от експерти от ВВС. „Целта на проекта беше да се осигури въздушен суверенитет на Република България. Ние сметнахме, че България трябва да има именно многоцелеви самолет - тоест с един полет да се осъществяват и три цели: прихващане, изстрелване и разузнаване.
Не всеки изтребител би отговарял на нуждите на ВВС“, заяви Иванов.

Като важен въпрос пред избора е стояло и въоръжението на самолета, както и при сключването на договор да има възможност за поддръжка.

„Стремили сме се да търсим договор, който да покрие нашите изисквания плюс възможност за дългосрочна поддръжка. Съблюдавали сме това самолетът да е на въоръжение в поне една от страните – членки на НАТО“, каза той. По думите му имало е три самолета, които отговарят на тези изисквания – Грипен, Юрофайтър и Ф16. „Изключително важен беше и начинът на плащане“, заяви той и подчерта, че Министерство на отбраната не е можело да се справи с нито един от предложените начини на плащане. „За 850 млн. лв. заделени в Министерството не съм чувал“, каза още Иван Иванов

Той изложи и кратка експертиза на трите типа самолети.

„Конкретна работа по нито една от офертите не е правена и всичко е било на ниво request for information“, обясни той.

Иванов подчерта, че за да се изпълнят абсолютно всички задачи на ВВС са необходими 30 пилота.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7959 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.10.16 | 14:57

3
Избирали са западняшки аероплани за да се подмажат на Брюксел. Десничарските мотики ни разбират от самолети, ни ги еня суверенитета.
русофил - парцал

2017.10.16 | 21:17

4
така е ! припомни ми какво се случи в директен въздушен бой над Сирия между "най -добрите" бойни самолети в света,срещу един стар и тромав американски ф-16 използван от турците
на брикети и пилети

2017.10.16 | 14:57

2
На България освен западни самолети и трябва спешно и един " самолетоносач " тип "Кюмюрников " , за да плашим с пушеци пияния вражески флот !
голямото КРАДЕНЕ

2017.09.13 | 06:52

1
Да започне сега.

Добави коментар

Водещи новини