Алкохолът влияе различно върху мозъчната активност при мъжете и жените

  • 07 септември 2017 09:49

  • 2670
  • 0
Алкохолът влияе различно върху мозъчната активност при мъжете и жените
© Pixabay

Учени заявиха, че продължителното въздействие на алкохола намалява електричната и химичната активност на мозъка, съобщи Лайф.

В рамките на конференция на Европейската колегия по невропсихофармакология във Франция европейски фармаколози и психиатри представиха доклад за влиянието на продължителната употреба на спиртни напитки върху организма на мъже и жени.

Учените заключили, че дори незначителният, но постоянен прием на алкохол може да доведе до развитие на невродегенеративни заболявания и буквално да лиши човека от интелект.

Алкохолът обаче въздейства по различен начин върху организма на мъжа и жената. В рамките на продължителни експерименти учени от Финландия установили, че алкохолът "промива" от различни вещества мозъците на мъжете и жените. При употреба на алкохол мъжкият мозък е лишен от двата рецептора на гама аминомаслена киселина, а женският - от единия от тях.

При това алкохолизмът при мъжете значително по-лесно се подава на лечение в сравнение с този при жените, отбелязват учените. Това е интересно от гледна точка на невробиологията, тъй като при мъжете намаляването на мозъчната активност се проявява далеч по-силно.

По мнението на учените, трябва да се вземат под внимание половите различия при разработването на съвременни препарати за лечение на алкохолна зависимост.

Последвайте канала на

БТА
2670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини