Ново изследване откри глобално замърсяване на питейната вода

  • 06 септември 2017 15:12

  • 4698
  • 1
Ново изследване откри глобално замърсяване на питейната вода
© Pixabay

Ново изследване установи наличието на глобално замърсяване на питейната вода на планетата с микрочастици от пластмаса, пише в. „Гардиън”.

Влиянието на това замърсяване върху човешкото здраве е неизвестно.

В изследването са били проверени проби от водата в страни от различни части на Земното кълбо – американски, европейски, азиатски, африкански. 83% от всички тях са съдържали пластмасови микрочастици, като процентът на „замърсените” проби е бил най-висок в САЩ (94%). На следващите места по процент на замърсяване се нареждат Ливан (93,8%) и Индия (82,4%).

Европейските страни са с доста по-нисък процент, но все пак и тук той не е по-малък от 72. Броят на микрочастиците, открити в стандартна 500-милилитрова проба, варира от средно 4,8 в САЩ до 1,9 в Европа.

Макар ефектът на замърсяването с пластмасови микрочастици върху човешкото тяло да не е ясен, смята се, че частиците могат да поемат различни отровни съединения и след като попаднат в човешкото тяло, да ги освободят в него. Мащабът на замърсяването обаче тепърва започва да се проучва.

Като се има предвид, че от 50-те години на миналия век, когато пластмасата навлиза бързо в бита ни, досега са произведени 8,3 млрд. тона от нея, величината на възможното замърсяване изглежда плашещо. Всяка година се произвеждат почти 300 млн. т нови пластмасови изделия, а само 20% от тях се рециклират, докато останалата част често свършва по начин, който замърсява почвата, водните басейни или въздуха.

Германско изследване е проучило и 24 марки бира. То е открило пластмасови частици във всички тях, а освен това и в продукти като мед и захар. В Париж пък беше изчислено, че микрочастиците пластмаса, които падат от въздуха на земята в града се равняват на 10 т годишно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Лекар

2017.09.20 | 09:54

1
Няма да пием вода, ще се мием с мляко

Добави коментар

Водещи новини