България празнува Съединението (видео+галерия)

  • 06 септември 2017 13:20

  • 3168
  • 8
България празнува Съединението (видео+галерия)
© Булфото

Днес всички ние се връщаме към паметта и посланията на делото на 6 септември, несъмнено защото чувстваме колко ни липсва онзи момент на национално обединение около историческа кауза. Съзнаваме колко решаващо за напредъка на държавата и обществото е онова съединение, което прави силата. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в по време на тържественото отбелязване в София на 132-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията се състоя пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг в столицата.

На 132-та годишнина от онзи исторически ден не можем още веднъж да не си дадем сметка, че един народ върви напред, когато е обединен около общо споделени цели, когато ясно съзнава своите възможности и справедливи искания и интереси, и когато неговите избранници и предводители са достойни за народното доверие и подкрепа, отбеляза Главчев. Нека дейците на Съединението ни бъдат ярък пример за беззаветна служба на националния идеал, за това как трябва да се работи за общото дело, да бъдем техни достойни продължители и в съвременния свят на нови предизвикателства и перспективи, добави той.

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска посочи, че да помним и честваме великото дело на Съединението на България, означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е в това да сме заедно. Нуждаем се и днес от този урок, от този пример за непримиримост в защита на стремежите на нацията, заяви тя. По думите й Съединението показва, че големите каузи, зад които стои непреклонният български дух, могат да пишат и нашата, и европейската история с дързост и достойнство.

В програмата за празничното честване на годишнината участваха Националната гвардейска част, Формация "Българи", които изпълниха популярни маршови песни, и актрисата Василка Сугарева. След официалната част гостите гледаха възстановка на събитията от Съединението, представена от сдружение "Национален съюз Единение".

Междувременно в 12.00 ч. беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента на България.

Пловдив е център на тържествата, където на този ден през 1885 година военни части и четата на Чардафон Велики арестуват поставения от османците губернатор и обявяват Съединението. Честването започна сутринта с молебен в пловдивския катедрален храм "Света Богородица".

Тържественият молебен беше отслужен от пловдивския митрополит Николай
, който отдавайки почит в словото си към всички участници в събитията от 6 септември 1885 година. призова към единство. За този празник бих казал, че всякога трябва да се вглеждаме в себе си. Нека се трудим усърдно в изпълнение на заветите на всички, които отдадоха живота си за вярата, за свободата, за единството, за независимостта на нашия народ, заяви митрополит Николай.

Освен политици, представители на местната власт и на обществени организации, в храма дойдоха и десетки пловдивчани. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта по традиция пред Военния клуб комитет "Родолюбие" ще представи възстановка на ключовите исторически моменти от днешния ден преди 132 години. Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка на площад "Съединение", на която ще присъства и президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

С военни почести и общоградско тържество врачани отбелязаха 132-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. За първи път тържествената церемония се състоя пред паметника на загиналите във войните за обединение и независимост, известен във Враца като "Лъвчето".  Благодарствен молебен и водосвет отслужи Врачански Митрополит Григорий. Военнослужещи от поделение 54 990 поднесоха пред паметника венци и цветя в знак на признателност пред героизма и саможертвата на загиналите врачани във войните за обединение и независимост на България. Празникът във Враца завърши с концерт на открито на Врачанска симфониета.

В Кюстендил днес бяха отбелязани 132 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празничната програма започна с издигането на националния флаг на "Арката" на централния площад "Велбъжд" и изпълнение на националния химн на Република България от професионалния духов оркестър. В словото, посветено на празника беше посочено, че на 6 септември 1885 година българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история - Съединението на Северна и Южна България, а този ден се е превърнал в символ на националното единство.

С тържествена церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война в Русе бяха отбелязани 132 години от Съединението на България. "И сега - 132 години по-късно, Съединението е символ на безкористния народен стремеж към справедливост и отдаденост на една кауза - тази на Отечеството", каза в словото си заместник-областният управител на Русе Валентин Колев.
Тържествената церемония премина под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. В чест на празника бе строен почетен караул, а Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен. В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

С военни почести и поклонение пред знамена-светини, Плевен отбеляза Деня на Съединението. Тържествената общоградска церемония започна с военен ритуал, изпълнен от представителна рота на Плевенския гарнизон, приета от началника му - полк. Николай Бешев. Пред изнесените от фонда на музея две исторически реликви - знамето на Четвърти плевенски полк и на Никополската доброволческа чета, бе отслужена панихида за загиналите. Дворът на музея, където днес бе честван празникът - е знаково място. От него са тръгнали плевенските воини към Сливница, за да участват в Сръбско-българската война след Съединението на България.

Граждани и гости на Кърджали отбелязаха днес 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Традиционно събитието бе пред Паметника на Освободителите в градската градина.

Десетки граждани се събраха днес пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал" в областния град, където с официална церемония и военни почести бе отбелязана 132- ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  Пред Паметника на загиналите във войните шуменци с вонен ритуал бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България, от името на местната и държавната власт, шуменски депутати, политически партии, различни институции, организации и граждани.

И морската столица Варна отбеляза Съединението. Празникът започна с поднасяне на цветя на паметната плоча на княз Александър Батенберг, след което варненци направиха шествие до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където беше отслужена Заупокойна молитва и поднасени венци и цветя

Разград отбеляза 132-та годишнина от Съединението на България. Събитието, организирано от общината се проведе на пл. "Възраждане". Исторически факти пред събралите се на площада жители и гости на града представиха ученици от клуба по история в ПГПЧЕ "Екзарх Йосиф" и уредникът в къща-музей "Димитър Ненов" Нели Николова.

С ритуал по полагане на венци и цветя обществеността в Благоевград отбеляза Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тържествената церемония се състоя пред паметната плоча на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България на площад "Георги Измирлиев".

Велико Търново отбеляза 132-годишнината от българското Съединение с поредица от прояви. Много жители и гости на Старата столица, заедно с официалните лица, ротата и почетният караул от Националния военен университет почетоха паметта и славното дело на храбрите търновци и българи, борили се за родната свобода и за националното обединение.

С концерт на народната певица Петя Кенанска в Хасково тържествено бе отбелязано Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 132 години. Общинският народен оркестър с диригент Димчо Йоднаво също бе на сцената на централния площад "Свобода" след официалния ритуал. Той започна с почетен караул и духов оркестър преди изпълнението на националния химн. Цветя и венци бяха положени от официалните лица и гости на Паметника на незнайния войн.

С ритуал по издигане на националното знаме, с участието на представителни части на военния гарнизон и благодарствен молебен за падналите в борбите за национално освобождение, в Ямбол започна честването на 132-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването на празника продължи с тържествено шествие до паметника на загиналите за нашата свобода, където представители на местната власт, на общински и държавни институции и граждани положиха венци и цветя на признателност.

В Добрич 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия днес се отбелязва с полагане на цветя пред паметника на Захари Стоянов. Венци поднесоха кметът на града Йордан Йорданов и екипът му, народни представители, общественици, граждани.

Началото на честванията беше дадено с митинг-заря в град Съединение снощи. Председателят на Народното събрание Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в прие строя и поздрави почетните роти на Българската армия. Чрез Съединението народът ни доказа на Европа, че е достатъчно зрял, за да има своя държава, която да е политически и икономически фактор на Балканите, подчерта в слолото си председателят на парламента.

Вижте във видеото как бе отбелязана 132-рата годишнина от Съединението в София:

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3168 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2017.09.07 | 08:17

8
Да станат героите от Съединението да видят как разделят България сегашните идиоти !!!!!!!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!!!

2017.09.07 | 08:17

7
НАПУК НА РАСИЯ ,БЪЛГАРИЯ ИМА СЪЕДИНЕНИЕ.В БЪЛГАРИЯ СЕ СЛУЧВА СЪЕДИНЕНИЕТО КОЛКОТО И ВРАЖЕСКА РАСИЯ ДА Е ПРОТИВ
100

2017.09.07 | 00:40

6
Да живее България !

2017.09.07 | 00:39

5
България "празнува"! Празнуват само тези дето имат пари, останалите си гледат телевизия в къщи!

2017.09.07 | 00:39

4
Питам аз редно ли е на такъв голям празник мутрата да се развява байрака в Гърция това е мерзко и нагло заради тоя изрод България е най бедната държава
Ввв

2017.09.07 | 00:39

3
Тиквата проста знае ли какъв празник е въобще?!?!
до русофилът

2017.09.07 | 00:39

2
Защо Русия е против съединението на България? И защо Англия, Германия, САЩ и други големи държави бяха ЗА съединението на България? :)))
Ачо циганина

2017.09.07 | 00:38

1
Много ПРОСТИ това ГЕРБаджиите бре. Четат от малко листче“ Двайсет думи на кръст не могат да запомнят. И Главчо и Фандъка....

Добави коментар

Водещи новини