Правозащитна организация обвини Египет в погазване на човешките права

  • 06 септември 2017 10:11

  • 974
  • 2
Правозащитна организация обвини Египет в погазване на човешките права
© Getty Images

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" обвини египетския президент Абдел-Фатах ас Сиси, че разрешава систематични изтезания в затворите при "почти пълна безнаказаност" за служителите, предаде Асошиейтед прес.

В доклад от 63 страници, разпространен днес, организацията посочва, че Ас Сиси, който е съюзник на САЩ и който беше приет сърдечно в Белия дом по-рано тази година, се стреми към стабилност "на всяка цена" и позволява изтезаване на затворниците, макар да е забранено от конституцията.

Според "Хюман райтс уоч" подобни практики представляват престъпления срещу човечеството.

Повечето от изтезаваните затворници са привърженици на групировката "Мюсюлмански братя", която взе властта след въстанието през 2011 г. и чийто президент ислямист Мохамед Морси бе свален от военните.

Според доклада египетските власти са хвърлили по затворите около 60 хиляди души след свалянето на Морси. Стотици от тях са в неизвестност и стотици получиха смъртни присъди.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства Ас Сиси като съюзник срещу тероризма, но миналия месец САЩ намалиха с близо 300 милиона долара годишната икономическа помощ за Египет, отпускана след 1979 г.

Последвайте канала на

БТА
974 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
аман от сосовската сган

2017.09.06 | 14:14

2
тая правозащитна секта да си завре соросовите долари там дето слънце не огрява, абе май при тях е огрявало не знам не съм много сигурен в това

2017.09.06 | 14:14

1
КОЙ ПЛАЩА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА?

Добави коментар

Водещи новини