Двустранни консултации и изявления за Северна Корея

  • 06 септември 2017 09:18

  • 2439
  • 6
Двустранни консултации и изявления за Северна Корея
© Getty Images

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в постигнаха съгласие в телефонен разговор, че Китай трябва да направи повече, за да убеди Северна Корея да прекрати ракетните си изпитания, каза говорител на Мей, предаде Ройтерс.

Двамата лидери са се съгласили, че Китай трябва да изиграе ключова роля и че е важно китайците да използват всичките средства за упражняване на влияние, с които разполагат, за да гарантират, че Северна Корея ще спре да извършва тези незаконни дейности, така че да може да бъде гарантирана сигурността и безопасността на страните от региона.

Същевременно говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че президентът Тръмп продължава да гледа на денуклеаризацията на Корейския полуостров като на приоритет при взимането на решение за отговора на последния севернокорейски ядрен опит, предаде Ройтерс.

Ние ще продължим да настояваме за един безопасен и свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров и това е нашият приоритет тук, каза говорителката. Тя допълни, че всички опции са на масата, в това число и дипломатически и икономически мерки и добави, че разговори с Пхенян не са в настоящия фокус на Белия дом.

Японският премиер Шиндзо Абе и германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се се съгласиха да работят за нова резолюция с по-силни санкции на ООН срещу Северна Корея заради новия й ядрен опит, предаде ДПА.

В телефонен разговор Меркел е казала на Абе, че ядреното изпитание на Пхенян не само застрашава Япония, но и целия свят. Тя е казала, че ще призове другите европейски лидери да работят заедно по въпроса за по-строгите санкции. Двамата лидери са се съгласили за важността на ролята, която Китай и Русия трябва да изиграят за намиране на решение на проблема с програмите на Пхенян за ядрени и балистични оръжия.

В интервю за руската телевизия Россия 1 Шиндзо Абе призова Русия за сътрудничество в борбата срещу политиката на Северна Корея, предаде ТАСС.

Същевременно японският министър на отбраната Ицунори Онодера и американският му колега Джеймс Матис се договориха, че Токио и Вашингтон ще продължат да оказват осезаем натиск над Пхенян, предаде ТАСС. В телефонен разговор двамата министри са се договорили и да продължават активното сътрудничество за разполагане в Япония на нови комплекси за противоракетна отбрана Иджис ъшор.

Японският министър на отбраната каза още, че предполагаемата мощност на севернокорейската ядрена бомба е била 160 килотона, предаде ТАСС.

В интервю за ТАСС южнокорейският президент Мун Дже-ин пък каза, че на Корейския полуостров не трябва отново да се започва война и че освен Кореите никой няма право да решава дали там ще има или няма да има война. Мун Дже-ин се обяви за разрешаване на севернокорейския ракетно-ядрения проблем изключително по мирен път и каза, че Сеул не се стреми към постигане на обединение със Севера чрез поглъщане, нито към смазване на севернокорейския режим. Президентът призова Русия да окаже поддръжка на усилията, насочени към мирното обединение на Корейския полуостров. Мун Дже-ин заяви още, че страната му е готова да води преговори за севернокорейския ядрен проблем във всякакъв формат, но допълни, че сега не е време за диалог със Северна Корея.

За по-силни санкции срещу Северна Корея се договориха в телефонен разговор Тръмп и премиерът на Австралия Малкъм Търнбул. Двамата лидери осъждат действията на Пхенян и призовават Пекин да оказва по-голям икономически натиск над Северна Корея. Двамата лидери са съгласни и, че конфликт със Северна Корея би бил катастрофален.

Същевременно Пхенян заплаши, че ще има контраофанзива, ако международната общност му наложи по-строги санкции, предаде ДПА.

Ще отвърнем на тези ужасни санкции и на натиска от страна на САЩ с контраофанзива и САЩ ще бъде напълно отворен за катастрофалните последствия, се казва в предупреждение на севернокорейското министерство на външните работи, цитирано от агенция КЦТА. В него се казва, че при президентството на Тръмп САЩ са станали още по-неразумни и не са оставили на Северна Корея друг избор освен да удвои усилията, за да укрепи ядрените си сили.

САЩ не трябва дори и за миг да забравят за Северна Корея, една пълноправна ядрена сила, притежаваща междуконтинентална балистична ракета, както и атомна и водородна бомба, се казва в изявлението на външното министерство.

Сателитни кадри на университета Джонс Хопкинс във Вашингтон показват, че ядреният опит от понеделник е предизвикал свличания на земни маси в района на ядрения полигон. Тези нарушения на терена са по-многобройни и по-големи в сравнение с петте предишни ядрени опита на Пхенян, предаде Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
2439 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
сащ терорист №1

2017.09.06 | 16:45

6
империята на злото отново оревава света щото видите ли С. корея иска да си защити суверенитета и не иска да се продаде като много други държави които нямаха ядрено оръжие или имат предатели и соросоидни боклуци за управлявящи
редник

2017.09.06 | 16:44

5
При разговорите между Тръмп и Путин , Путин споменал за АйсКрим ... Тръмп попитал какво е това? Така наричам Аляска отвърнал , усмихнатия Владимир Владимирович :)
Империя на Злото

2017.09.06 | 13:58

3
Болшевишкото изчадие надмина очакванията на създателите си , вече могат и да го жертват !

2017.09.06 | 13:58

4
нещу многу неразбираемо. би ли пояснил ?
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИХА ОТ сесесере !!!!!!!!

2017.09.06 | 13:58

2
АКО БЕШЕ ПРЕЗИДЕНТ ХИЛАРИ КЛИНТЪН ОТДАВНА с. корея ДА Е СТАНАЛА НА ПЕПЕЛ
сесесере УМРЕ, комунизма УМРЕ , рубла УМРЕ хохохох

2017.09.06 | 13:58

1
ЗАЩО САЩ ОЩЕ ТЪРПЯТ ТОЯ БОКЛУК комунистически ДО КОГА ????????????????????????????????????

Добави коментар

Водещи новини