Показват експонати от колекцията подаръци на Тодор Живков

  • 05 септември 2017 21:34

  • 4004
  • 3
Показват експонати от колекцията подаръци на Тодор Живков
© Исторически музей - Правец

Нови експонати от колекцията подаръци на Тодор Живков, получавани от него като държавник от гости от различни държави по света, ще бъдат представени в изложба. На 7 септември в музейния комплекс в къщата на Живков в Правец ще бъде открита изложбата, съобщават от Историческия музей в града.

Ще могат да се видят непоказвани досега образци оръжие, посочват от музея. В Арт галерия ще бъдат представени образци на чуждестранно изкуство.

Експонатите, представени в изцяло обновената постоянна изложба "България и светът", са подаръци на Българската държава и на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България в продължение на повече от три десетилетия. Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на антични предмети на народите от Африка, Близкия и Далечен изток, Европа, Австралия, САЩ, Латинска Америка. Подарявани са от държавни и правителствени делегации и международни организации. Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети, носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Голяма част от представените предмети в колекцията притежават качества на произведения на изкуството и сами по себе си са уникати.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4004 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.06 | 23:01

3
ИМАМЕ СВОБОДА НА СЛОВОТО НО НЯМА КОЙ ДА ТЕ ЧУЕ. ЗА ТОВА КОЛКО СТРУВА ЧОВЕШКИЯ ЖЕВОТ ДНЕС ДА НЕ ГОВОРИМ
кнд

2017.09.06 | 23:01

2
не-експонати-трябва-да-му-искарат--хуя-и-всички-боклуци-да-лапате

2017.09.06 | 23:00

1
Предавал ги е в музей човекът, не ги трупа в замъка в Банкя или сарая в Драгалевци.

Добави коментар

Водещи новини