Евродоклад: Български митничари рекетират турските гастарбайтери

  • 05 септември 2017 19:16

  • 21243
  • 6
Евродоклад: Български митничари рекетират турските гастарбайтери
© Булфото

Докладчикът за Турция при Европейския парламент Кати Пири внесе подробен сигнал в Европейската комисия с обвинения за корупция срещу българските гранични власти на ГКПП "Капитан Андреево".

В доклада на Пири, евродепутат от Холандия, се твърди, че българските гранични служители принуждават турските работници, завръщащи се от Европа в Турция за летните отпуски, да плащат подкупи. Пътуващите, които отказват да направят това, са наказвани да чакат до 14 часа, на други са били налагани немотивирани глоби, трети е трябвало да мият автомобилите си с цел дезинфекция.

Кати Пири съобщи в социалните мрежи за внасянето на доклада и призова гражданите на западноевропейски страни от турски произход да сигнализират за всички проблеми при преминаването на българо-турската граница. Документът е подготвен съвместно с нейната белгийска колежка Катлийн ван Бремт от Фламандската социалистическа партия, съобщава БНР.

Кати Пири посочва, че въпреки десетгодишното членство на София в Съюза и вложените сериозни средства за борба с корупцията, въпросът не е решен. Наложително е с този проблем много сериозно да се заеме Европейската комисия. България е страна, която се готви да поеме европредседателството, а в същото време погазва правата на турци с европейско гражданство, категорична е Пири, депутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Документът ще бъде изпратен не само на Европейската комисия, но и на българското правителство.

Турските медии цитират свидетелствата на Текин Атеш, холандски гражданин от турски произход, който разказва за опита си. Той е говорил както пред Пири, така и пред холандски телевизионен канал. Атеш, който е пътувал към Турция със съпругата и децата си, отбелязва, че освен подкупите, на пътуващите се налагало да купуват изходни марки, продавани на по-висока цена, тъй като местата, на които марките се продавали на по-ниска цена, били съзнателно затворени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
21243 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Бай Тошо

2017.09.29 | 19:04

6
Да го духат резаняците

2017.09.29 | 19:04

5
Като не им харесва да не минават през България.Има и самолети за тази цел
аз

2017.09.29 | 19:04

4
точно по това време и на ме се наложи да чакам на колоната 16 часа, но проблема не беше нито в гранична полиция нито в митницата, проблема е в една частна фирма която извършва дезинфукцията и взема по пет лева, та там е проБлема
гошо

2017.09.06 | 16:37

3
Те рекетират дори козички.

2017.09.06 | 14:48

2
интересно - писано САМО от социалистически другарки
gost

2017.09.06 | 00:19

1
ti se nauchi da pishesh na balgarski

Добави коментар

Водещи новини