Възпоменателни медали и оръжие от Сръбско-българската война представя НИМ (снимки)

  • 04 септември 2017 14:46

  • 1623
  • 0
Възпоменателни медали и оръжие от Сръбско-българската война представя НИМ (снимки)
© НИМ

Витрина за Съединението на Северна и Южна България и Сръбско-българската война представя Националният исторически музей /НИМ/ в навечерието на 6 септември, съобщиха от музея.

В зала 5 могат да се видят настолен и нагръдни медали за Сръбско-българската война от 1885 г., както и късо огнестрелно оръжие, с която тогава е била въоръжена българската войска.

С цел да се ознаменува победата на България в Сръбско-българската война, която има решаващо значение за международното признаване на Съединението, на 19 февруари /3 март/ 1886 г., с указ на княз Александър I се учредява Възпоменателен медал за Сръбско-българската война от 1885 г. в две степени - сребърен и бронзов.

Със сребърния медал се награждават участниците в боевете, включително и младежите от Ученическия легион, сражавали се при Пирот. Бронзовият е предназначен за военнослужещите, неучаствали в сраженията и за граждански лица, взели участие във войната. Възпоменателният медал получават и бойните знамена на полковете, воювали през 1885 г.

Настолният и нагръдни медали за Сръбско-българската война от 1885 г. в експозицията на НИМ са отсечени след абдикацията на княз Александър Първи. Те са с кръгла форма и диаметър 32 мм. На лицевата страна са щамповани два щита с гербовете на Княжество България и на Южна България /бившата автономна област Източна Румелия/, увенчани с княжеска хесенска корона.

Във витрината, посветена на Съединението и последвалата го Сръбско-българската война /1885 г./, могат да се видят два револвера "Смит и Уесън" и "Гасер" модел 1880, лично оръжие на офицерите по онова време. Това са едни от най-добрите образци на късото огнестрелно оръжие, с които са въоръжени тогава не само българите, но американската и руската армия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини