Барак Обама към Доналд Тръмп: Не забравяйте важността на демократичните институции

  • 04 септември 2017 09:08

  • 2257
  • 2
Барак Обама към Доналд Тръмп: Не забравяйте важността на демократичните институции
© gettyimages (архив)

Отдавнашна и изискана традиция в Белия дом е отиващият си президент да оставя на своя приемник писмо, което новият президент намира в Овалния кабинет. Писмото на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият до Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, за чието съдържание се съобщава седем месеца след излизането му от Белия дом, съдържа един основен съвет: отвъд суровостта на политическите битки никога да не забравя важността на демократичните институции, предаде АФП.

Писмото на 44-ия до 45-ия президент на САЩ се състои от около 300 думи и придобива особено значение след хаотичните седмици в управленито на Тръмп, критикуван в собствени си лагер за неяснотата на позициите му след расовото насилие в Шарлотсвил. Писмото започва с обръщението: "Скъпи господен президент" и с поздравления за началото на великолепното приключение - президентското управление. "Милиони хора заложиха надеждите си на вас, и всички ние, независимо от партиите, се надяваме на по-голямо процъфтяване и сигурност при вашето управление".

Обама изтъква, че президентският пост в САЩ е уникален и за него няма "проста рецепта". Той подчертава важността на американското лидерство в света: "На нас, с действията ни и примера, който даваме, е поверено да поддържаме международния ред, който бе създаден след края на Студената война и от който зависи нашето процъфтяване и сигурността ни".

"Ние сме временно на този пост и това ни прави пазители на демократичните институции и традиции, каквито са правовата държава, разделението на властите, защитата на гражданските права, за които са се сражавали предците ни. Каквито и да са напреженията във всекидневната политика, трябва да оставим тези инструменти на нашата демокрация поне толкова силни, колкото сме ги заварили". Последният съвет на Обама към Тръмп е в динамиката на събитията и под натиска на отговорностите да отделя време с приятелите и семейството си. "Те ще Ви помагат да преодолявате трудните моменти, които са неизбежни", пише Обама.

АФП напомня за президентското писмо, оставено на 20 януари 1993 г. от Джордж Буш баща на приемника му Бил Клинтън: "Вашият успех е успехът на нашата страна. Изцяло ви подкрепям. Ще има много трудни моменти. Не допускайте критиците да Ви обезсърчат", е съветът, който дава Буш на Клинтън.

Последвайте канала на

БТА
2257 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.28 | 00:04

2
каза маймуна от палмата.
на снимката

2018.02.28 | 00:04

1
един рижав клоун и черен циганин се целуват "демократично" по циониски.

Добави коментар

Водещи новини