Здравният министър: Системата за спешна помощ има нужда от промяна

  • 01 септември 2017 13:29

  • 5562
  • 0
Здравният министър: Системата за спешна помощ има нужда от промяна
© Булфото (архив)

В срок до 30 октомври 2017 г. министърът на здравеопазването трябва да представи пред Комисията по здравеопазването в парламента актуална информация за степента на изпълнение на дейностите по ОП "Региони в растеж", свързани с регионална здравна инфраструктура и по ОП "Развитие на човешките ресурси", свързани с модернизация на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването. Това реши Народното събрание след разисквания по питане на депутати от БСП към министър Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. за цялостна стратегия за развитието на спешната медицинска помощ.

От БСП искаха министърът да представи пред комисията и стратегия за развитие на спешната помощ, както и до края на септември да бъде приета наредба за медицинския стандарт по спешна медицина. Това обаче по предложение на ГЕРБ отпадна от решението.
Модернизацията на спешната помощ е приоритет на управляващата коалиция, декларира Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Нигяр Джафер от ДПС заяви, че системата за спешна помощ прегрява много често и причина за това е, че тя компенсира недобрата работа на останалите звена от здравната система.

Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна от БСП заяви, че изключително важни са кадрите в спешната помощ.

Министърът на здравеопазването Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. каза, че системата за спешна помощ има нужда от промяна - на базата, на оборудването, на организацията на работа и в квалификацията на кадрите. Работи се по оперативните програми, на финала е и стандартът за спешна медицина.

Петров заяви, че към момента в страната работят 27 центъра за спешна медицинска помощ и 176 филиала. Всяко повикване се приема в районните координационни централи на единния телефон 112 и това се осъществява от екип лекар и медицински и специалисти.

Информацията се съхранява три години. Във всички центрове за спешна медицинска помощ и филиали работят общо 7113 души, от които 1551 лекари и 2605 медицински специалисти - сестри и фелдшери. Прави впечатление, че 48 процента от лекарите са във възрастта 35 - 55 г., каза министърът. Всеки ден в страната работят 388 екипа за спешна помощ, от които 85 са реанимационни, а 274 са лекарски и долекарски. Броят на повикванията през последните три години бележи лек спад - за 2014 г. са били 759 000, а за 2016 г. - 752 000.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини