Откриха нова златна находка при проучванията на крепостта Русокастро (снимки)

  • 01 септември 2017 11:38

  • 4505
  • 2
Откриха нова златна находка при проучванията на крепостта Русокастро (снимки)
© Исторически музей-Бургас

Нова златна находка е открита при проучванията на крепостта "Русокастро". Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Става въпрос за златна монета - перпера, отсечена в периода 1325-1328 година. На нея е представено изображение на Света Богородица, а на обратната страна - Исус Христос и византийските императори Андроник Втори и Андроник Трети Палеолог.

Това е втората златна монета от първата половина на 14 век, открита при разкопки на крепостта "Русокастро". През 2016 година, пред западната крепостна стена, е открита друга подобна перпера, отсечена в периода 1341-1348 година.

Преди няколко дни край разкритото монументално каменно стълбище археолозите откриха друга златна монета. Анализът на монетните находки от сезон 2017 тепърва предстои, добавиха от музея. Освен златните, тази година са открити многобройни медни монети, сред които такива на българските царе Константин Тих и Иван Александър. От сребърните монети са открити такива на цар Иван Александър, на Венеция и на Атинското херцогство. Детайлният анализ на монетите ще бъде изготвен след като те бъдат почистени и консервирани в реставрационно ателие.

Разкопките на крепостта "Русокастро" са ръководени от Милен Николов и Доротея Гюрджийска от Регионалния исторически музей -Бургас. Те са финансирани от Община Камено, Министерството на културата и Национален исторически музей.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4505 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.09.01 | 22:53

2
Изглежда като току що сечена.
гост

2017.09.01 | 22:52

1
За такива редки златни находки трябва много сериозна охрана. За целта трябва да се направят позлатени дубликати за местните музей. Всички златни съкровища трябва да са в Държавния Исторически музеи. Когато идват туристи да могат да ги разгледат за един ден. Също когато се и

Добави коментар

Водещи новини