Увеличават се дарителите за църквата в с. Беренде (снимки)

  • 01 септември 2017 10:12

  • 988
  • 0
Увеличават се дарителите за църквата в с. Беренде (снимки)
© НИМ

Появиха се нови дарители за пренасянето и реставрацията на църквата в с.Беренде (построена според някои по времето на цар Иван Асен II) в НИМ или някъде другаде. Както можеше да се очаква това е „старата гвардия”, сред които Стефан Шарлопов, подкрепил кампанията за Голямата базилика в Плиска. Между тях се откроява и бизнесменът Георги Самуилов, досега дарил най-голямата сума за Голямата базилика в Плиска и който се гордее с това, че цар Иван Асен II е католик. Георги Самуилов също е католик от град Раковски и той сподели, че не би могъл да не се отзове на този призив и то на единствения владетел-католик.

Божидар Димитров разяснява, че през 1204 г.. Цар Калоян сключва уния (от лат. – съюз, обединение) с папата, според която българската църква се подчинява на Римската курия и това продължава до 1235 г., когато на събора в град Лампсак, в Мала Азия православните църкви решават да въздигнат българската църква в ранг патриаршия. И това й става.

През своята история България има сключени три унии с римската католическа църква. Първата е по времето на цар Борис I - от 865 г. до 870 г. Втората – след 1904 до 1936 г. И третата – от 1859 г. до наши дни, но само за една малка част от българските християни. Днес българските униати са на много места в страната, основно в Малко Търново – с.Покрован, ивайловградско и вече по силата на икономическото разселение – в много други градове на страната. Католиците в Раковски са друг тип вярващи. Те са българи павликияни, които през XVII век, под заплахата да бъдат потурчени, приемат да станат католици и да се поставят под покровителството на папата и на Великите сили, и това ги спасява като християни.

Утре заминават представители на различни строителни фирми, които ще направят оглед как може да стане пренасянето на храма и колко ще струва то. Даренията може да се изпращат на сметката на Голямата базилика в Плиска. Ако останат някакви пари, те ще отидат за възстановяването на Голямата базилика в Плиска.

 

Снимка: НИМ

Последвайте канала на

Десислава Станева
988 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини