САЩ и Канада се надяват да има споразумение за НАФТА до края на 2017 г.

  • 01 септември 2017 07:30

  • 1177
  • 0
САЩ и Канада се надяват да има споразумение за НАФТА до края на 2017 г.
© gettyimages (архив)

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и канадският премиер Джъстин Трюдо са изразили вчера намерение да сключат до края на годината ново споразумение по договора за свободна търговия между Канада, Мексико и САЩ, известен със съкращението НАФТА, съобщи Белият дом.

Двамата лидери са се чули по телефона в навечерието на подновяването на дискусиите в Мексико по предоговарянето на НАФТА. Първият кръг от преговорите бе преди петнайсетина дни във Вашингтон. Тръмп заплаши преди няколко дни да напусне споразумението, ако резултатът от обсъжданията не го задоволи.

Министърът на икономиката на Мексико Илдефонсо Гуахардо Виляреал заяви вчера, че дори САЩ да решат да излязат от договора, отношенията между Мексико и Канада ще продължат да се подчиняват на неговите разпоредби.

Споразумението за северноамериканска зона за свободна търговия между трите страни бе подписано през 1992 г. и влезе в сила през 1994 година. Тръмп иска да го предоговори, защото, по негово мнение, заради НАФТА Съединените щати са изгубили повече от една четвърт от всичките си работни места в промишлеността.

Последвайте канала на

БТА
1177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини